Holanďania otočili v druhom polčase súboj s Austrálčanmi

SITA TA3
18.6.2014 19:55

Futbalisti Holandska zvíťazili nad Austrálčanmi 3:2 v stredajšom zápase B-skupiny na XX. majstrovstvách sveta v Brazílii.

Holanďania otočili v druhom polčase súboj s Austrálčanmi
SITA

Úvodný gól na Estádio Beira-Rio v Porto Alegre strelil v 20. min holandský kanonier Arjen Robben, ktorý sa presadil po úniku z polovice ihriska. Krídelník Bayernu Mníchov sa stal autorom jubilejného 50. presného zásahu na svetovom šampionáte v Brazílii. Radosť "Oranjes" z priebežného náskoku netrvala dlho, už o minútu neskôr vyrovnal exportným volejom ľavačkou útočník Tim Cahill. Po prestávke ako prví skórovali Austrálčania, pokutový kop premenil stredopoliar Mile Jedinak. Holandskí futbalisti otočili skóre v priebehu desiatich minút, postupne skórovali Robin van Persie a striedajúci Memphis Depay a zabezpečili svojmu tímu druhé víťazstvo v druhom zápase na majstrovstvách sveta v juhoamerickej krajine.

Holandsko figuruje so šiestimi bodmi na prvej priečke tabuľkového poradia "béčka". Austrálčanom patrí priebežne tretia pozícia bez bodového zisku. Vo večernom dueli B-skupiny si od 21.00 h SELČ zmerajú sily Španielsko a Čile. 

B-skupina: 
Austrália - Holandsko 2:3 (1:1)
Góly: 21. T. Cahill, 54. Jedinak (z pok. kopu) - 20. Robben, 58. Van Persie, 68. Depay, ŽK: 47. Van Persie - 43. Cahill, rozhodovali: Haimoudi - Etchiali (obaja Alž.), Achik (Mar.), 43 000 divákov 
Zostavy: 
Austrália: M. Ryan - McGowan, A. Wilkinson, Špiranovič, J. Davidson - Jedinak, M. McKay - Leckie, Bresciano (51. Bozanič), Oar (77. Taggart) - T. Cahill (70. Halloran) 
Holandsko: Cillessen - Janmaat, S. de Vrij, Vlaar, Martins Indi (45.+ Depay), Blind - J. de Guzmán (78. Wijnaldum), Sneijder, N. de Jong - Van Persie (87. Lens), Robben 

Favorizovaní Holanďania po prvý raz pohrozili v 5. min, Robben unikol obrane súpera, ale v rozhodujúcej chvíli mu ušla lopta. V 18. min neprekonal Van Persie hlavičkovým zakončením brankára Austrálie Ryana, o dve minúty neskôr sa však už "Oranjes" tešili z prvého presného zásahu - stopér Wilkinson urobil chybu v strede poľa, Robben po individuálnej akcii krížnou strelou ľavačkou rozvlnil sieť Ryanovej bránky a zverenci trénera Van Gaala viedli 1:0. Už o minútu neskôr zmrazil fanúšikov Holandska T. Cahill, ktorý parádnym volejom zvnútra šestnástky vyrovnal na 1:1. Po polhodine hry sa "Soceroos" mohli ujať vedenia, Brescianova strela však letela nad nad holandskú bránku a Špiranovičov pokus bez ťažkostí zneškodnil gólman Cillessen. Dve minúty pred koncom prišli Holanďania o stopéra Martinsa Indiho, ktorého po faule T. Cahilla nahradil Depay. Útočník Austrálie prišiel pre následný kartový trest o účasť v záverečnom zápase svojho tímu v základnej skupine proti Španielsku.

V úvode druhého polčasu inkasoval svoju druhú žltú kartu na šampionáte aj Van Persie a pripravil sa o možnosť zahrať si v treťom súboji "Oranjes" na MS proti Čiľanom. V 50. min Sneijder vyskúšal strelou spoza pokutového územia pozornosť brankára Ryana, austrálsky gólman vytesnil loptu na rohový kop. O tri minúty neskôr zahral Janmaat v šestnástke rukou a nariadený pokutový kop s istotou premenil Jedinak - 2:1. Holanďania zvýšili aktivitu a v 58. min sa tešili z vyrovnávajúceho gólu, keď sa prudkou strelou ľavačkou presadil Van Persie - 2:2. Austrálčania si vypracovali veľkú príležitosť v 67. min, Leckie však po nepresnom centri Oara zakončoval len hruďou a na opačnej strane sa bleskovo presadil striedajúci Depay, ktorý strelou z diaľky prekonal brankára Ryana a Holanďania viedli 3:2. Van Gaalových zverencov mohol upokojiť De Jong, ale jeho strelu k pravej žrdi v 74. min zneškodnil gólman Ryan. V závere duelu si holandskí futbalisti ustrážili tesný náskok a po záverečnom hvizde alžírskeho rozhodcu Haimoudiho si pripísali do tabuľky tri body a sú blízko k postup do osemfinále. 

Tabuľka B-skupiny:
1. Holandsko 2 2 0 0 8:3 6
2. Čile 1 1 0 0 3:1 3
3. Austrália 2 0 0 2 3:6 0
4. Španielsko 1 0 0 1 1:5 0

Austrálski fanúšikovia: Mali sme pocit, ako keby sme vyhrali

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok