USA sú po 16 rokoch pripravené na obnovenie dovozu hovädzieho mäsa z EÚ

TASR
18.6.2014 12:32

Spojené štáty americké sú pripravené opäť povoliť dovoz hovädzieho mäsa z Európy, 16 rokov po jeho zákaze z dôvodu choroby šialených kráv. Uviedol to v utorok (17. 6.) americký minister poľnohospodárstva Tom Vilsack počas stretnutia v Bruseli s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo Dacianom Ciološom.

USA sú po 16 rokoch pripravené na obnovenie dovozu hovädzieho mäsa z EÚ
SITA

Vilsack naznačil, že americké úrady v priebehu júna a júla vykonajú niekoľko kontrol prevádzok na spracúvanie hovädzieho mäsa v Holandsku a Írsku, aby sa zabezpečili, že už neexistujú žiadne hrozby pre bezpečnosť potravín.

"Očakávame a predvídame, že v prípade, ak tieto kontroly nezistia nič problematické, obe krajiny budú mať krátko nato prístup na naše trhy," oznámil Vilsack po stretnutí s eurokomisárom Ciološom.

Holandsko a Írsko sú krajiny, ktoré najviac pokročili v procese zavedenom USA na obnovenie obchodu s hovädzím mäsom s EÚ. Minister Vilsack v tomto kontexte vyzval ďalšie členské štáty EÚ, aby napodobnili kroky Holandska a Írska.

Podľa údajov Európskej komisie (EK) hlavnými producentmi hovädzieho a teľacieho mäsa v EÚ sú Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Veľká Británia. V roku 2011 únia ako celok vyprodukovala asi 7,9 milióna ton hovädzieho mäsa.

Spojené štáty rozhodli o zákaze dovozu hovädzieho mäsa z EÚ v roku 1998, aby sa zabránilo šíreniu bovinnej spongiformnej encefalopatie (BSE), známej ako choroba šialených kráv, ktorá postihla Veľkú Britániu v 80. a 90. rokoch 20. storočia. Choroba šialených kráv môže viesť u ľudí k variante Creutzfeldt-Jakobovej choroby, čo je degeneratívne ochorenie mozgu.

EÚ kritizovala USA pre tento zákaz, ktorý považovala za neodôvodnený a príliš rozsiahly. Administratíva vo Washingtone sa rozhodla zrušiť uvedený zákaz v novembri 2013, čo je vnímané ako ústretový krok v období, keď sa pripravuje Transatlantická dohoda USA a EÚ o voľnom obchode (TTIP), v rámci ktorej poľnohospodárstvo a potravinová bezpečnosť patria medzi najťažšie aspekty rokovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok