Tok ruského plynu do Európy je stabilný, tvrdí Gazprom

TASR TA3
18.6.2014 11:26

Tok ruského plynu do Európy je dnes stabilný aj napriek výbuchu plynovodu a zastaveniu dodávok komodity na Ukrajinu. Oznámil to ruský štátny energetický gigant Gazprom, podľa ktorého európski klienti dostávajú celý objem plynu dohodnutý v kontraktoch. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

K výbuchu na kľúčovom plynovode, ktorým sa prepravuje plyn cez Ukrajinu do Európy, došlo v utorok 17. júna. Miesto explózie je pritom ďaleko od oblastí, v ktorých prebiehajú boje medzi vládnymi jednotkami a proruskými separatistami. Dodávky plynu do Európy sú naďalej plynulé, pretože komodita sa prepravuje paralelným plynovodom, uviedol Gazprom. Príčinu výbuchu vyšetruje ukrajinská polícia.

Európska únia (EÚ) má však obavy, že spor o cenu plynu medzi Moskvou a Kyjevom sa môže skončiť zastavením jeho dodávok do celej Európy podobne ako v minulosti. Rokovania medzi oboma krajinami, ktoré sprostredkovala EÚ, stroskotali. Moskva trvá na tom, že jej Kyjev musí najskôr zaplatiť najmenej 1,95 miliardy USD (1,44 miliardy eur) z dlhu za plyn, ktorý vyčíslila na 4,5 miliardy USD, kým si opäť sadne k rokovaciemu stolu. Ukrajine sa ale nepáči cena za plyn, ktorú jej Moskva účtuje od začiatku apríla, a to 485 USD za 1000 kubických metrov (m3) plynu. Táto cena je najvyššia spomedzi zákazníkov Gazpromu. Jedným z dôvodov je zavedenie cla pre Ukrajinu. Rusko je ochotné ho Kyjevu odpustiť, čím by cena plynu klesla o 100 USD. Ale Kyjev pripomína, že túto úľavu by mohla Moskva kedykoľvek zrušiť a žiada trhovú cenu za plyn, až potom je ochotný zaplatiť.

Gazprom začiatkom tohto týždňa upozornil, že spor je potrebné vyriešiť do jesene. Do polovice októbra musí totiž začať pumpovať plyn do potrubia, aby dosiahol tlak potrebný na zabezpečenie zimných dodávok komodity pre Ukrajinu.

Čo sa týka výbuchu, zástupca generálneho riaditeľa Gazpromu Vitalij Markelov odmietol síce špekulovať o príčinách, upozornil však, že vzhľadom na chabú údržbu ukrajinskej vetvy plynovodu sa takéto incidenty môžu v budúcnosti objavovať častejšie.

"Myslím, že k nim bude dochádzať, pretože sieť potrubí si vyžaduje dobrú údržbu," dodal.
Ukrajinskí predstavitelia však nevylučujú ani cielený útok na plynovod. Ministerstvo energetiky dnes vo svojom vyhlásení bez ďalších podrobností uviedlo, že má dôvod domnievať sa, že išlo o sabotáž, ktorá má zdiskreditovať Ukrajinu ako tranzitný štát.

Britský minister zahraničných vecí William Hague už v utorok označil zastavenie dodávok ruského plynu na Ukrajinu pre spor o cenu za krok, ktorý podkopáva reputáciu Ruska ako zodpovedného dodávateľa komodity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok