Americkí skokani do vody sa chcú učiť od Brazílčanov padať

SITA
18.6.2014 08:12

Pád Brazílčana Freda v otváracom súboji majstrovstiev sveta a nariadený pokutový kop proti Chorvátom, ktorý premenil Neymar, rozprúdili debaty o teatrálnych pádoch futbalistov a ich dosahu na výsledky stretnutí.

Americkí skokani do vody sa chcú učiť od Brazílčanov padať
SITA

Zatiaľ čo Fred sa po zápase dušoval, že Chorvát Dejan Lovren ho rukami strčil a tým aj fauloval, množstvo ľudí pohybujúcich sa vo futbale má iný názor. Napríklad Francúz Loic Rémy požaduje pre Freda trest, lebo sa zachoval nečestne. Do verejnej diskusie na tému filmovania v špičkovom svetovom futbale sa prihlásil aj tréner americkej olympijskej reprezentácie v skokoch do vody Drew Johansen.

"Pozerám majstrovstvá sveta vo futbale a som doslova očarený, akým rôznym spôsobom dokážu futbalisti imitovať pády na trávniku. Rovnako ako v skokoch do vody potom zohráva hlavnú úlohu rozhodca, aby posúdil vydarenosť takého pádu. Myslím si, že Fred použil svoje ramená skvelým spôsobom. Dal by som mu známku 9,5 z olympijskej stupnice hodnotenia," povedal s dávkou irónie Johansen.

Rémy je presvedčený o tom, že Fred pri svojom páde v šestnástke podvádzal s cieľom vybojovať pokutový kop, čo sa mu aj podarilo. Podľa francúzskeho útočníka, ktorý v minulosti hrával po boku Freda v Lyone, by mali byť hráči v takýchto prípadoch braní na disciplinárnu zodpovednosť. Inými slovami, mali by sa trestať. V NBA to už pochopili a napríklad počas finálovej série potrestali hráča Miami Dwyana Wada pokutou 5000 USD za simulovanie po údajnom faule Manu Ginóbiliho.

"Pády vo futbale doviedli do dokonalosti naši juhoamerickí priatelia. Robia to profesionálne,“ myslí si Todd Yeagley, bývalý hráč MLS a súčasný tréner futbalistov Indiany. "Žiaľ, rozhodcovia sa musia rozhodnúť v zlomku sekundy a často podobným typom hráčov naletia. Potom odpískajú v prospech súpera priamy či pokutový kop a zlá nálada je na svete. S tým treba niečo robiť," povedal Yeagley.

Podľa Roba Risleyho, ktorý je trénerom futbalových mládežníkov do 15 rokov v Los Angeles, je veľmi nebezpečné, že všadeprítomné predstieranie faulov či zranení sa už rozšírilo aj do juniorských kategórií. "Hráči sa vedome učia očakávať súperov kontakt a automaticky sa uchyľujú k pádom namiesto toho, aby sa snažili pokračovať v akcii a podržať si loptu," povedal Risley. Už spomenutý kouč amerických skokanov do vody pre OH 2016 v Riu Johansen by chcel dokonca niektoré pády brazílskych futbalistov aplikovať v svojom tréningovom procese. "Keď vidím Brazílčanov padať na trávnik, predstavujem si, ako by som ich nové progresívne techniky využil v prospech nášho skokanského tímu do vody," želá si Johansen.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok