Tittel končí na poste prezidenta ÚLK

TASR TA3
16.6.2014 15:03

Únia ligových klubov (ÚLK), ktorá bola až do skončenia minulej sezóny 2013/2014 patrónom oboch najvyšších futbalových súťaži na Slovensku, bude mať nového prezidenta. Jej doterajší šéf Dušan Tittel po triapolročnom pôsobení abdikoval na funkciu a spolu s ním skončí aj štáb ľudí, s ktorým úzko spolupracoval.

Tittel končí na poste prezidenta ÚLK
SITA

Svoje rozhodnutie 47-ročný funkcionár oznámil na pondelňajšej tlačovej konferencii v sídle inštitúcie.
"Spolu s riaditeľom súťaží Dušanom Huňadym končíme vo funkciách k 30. júnu. Následne sa 4. júla uskutoční prezídium ÚLK, na ktorom si kluby zvolia nového riaditeľa. Bolo to zaujímavé obdobie a vôbec v sebe necítim nejaký hnev. Pracoval som s dobrými ľuďmi, fungovali sme na profesionálnej úrovni a snažili sme sa zdvihnúť úroveň slovenského futbalu na klubovej úrovni. Odchádzam s tým, že sme podpísali zmluvy so sponzormi pre obe najvyššie súťaže, čo je dobrý základ pre ich ďalší rozvoj," povedal Tittel, bývalý dlhoročný reprezentant a trojnásobný najlepší Futbalista roka.

Za hlavnú príčinu predčasného ukončenia mandátu, ktorý mal vypršať v januári 2015, považuje Tittel reštrukturalizáciu druhej najvyššej súťaže. Tá sa na regionálnom princípe rozdelí od novej sezóny 2014/2015 na skupiny Západ a Východ, v ktorých bude pôsobiť po dvanásť tímov. Riadiť ju už nebude ÚLK, ale športovo-technická komisia Slovenského futbalového zväzu (SFZ), ktorá tak okresala kompetencie ÚLK. "Nesúhlasím so zmluvou, ktorú Slovenský futbalový zväz predložil Únii ligových klubov. Nový návrh nie je podľa mojich predstáv a preto sa na ňom nechcem podieľať. Stanovy SFZ vznikli pred časom na tom princípe, že ÚLK riadi dve najvyššie súťaže. Toto sa teraz ide zmeniť, z dvanástich klubov bude mať druhá liga dvojnásobný počet - 24. Nesúhlasím s tým a nemyslím si, že tento model má budúcnosť. Stojím si za tým, že druhá liga bude svojím fungovaním možno o stupeň nižšie ako poloamatérska súťaž. V okolitých krajinách funguje model s 10-12 klubmi v najvyššej súťaži a druhej lige, príkladom je Rakúsko či Švajčiarsko. Odtiaľ by sme si mali brať inšpiráciu," vyhlásil Tittel.

Do konca júna ho čaká odovzdanie agendy osobe poverenej klubmi, následne 4. júla sa uskutočnia voľby nového prezidenta a sekretariátu ÚLK. Tittel si chce v lete oddýchnuť chvíľkami strávenými s rodinou, prvé dva júlové týždne organizuje na Orave futbalový kemp pre deti. "V septembri sa chcem opäť začať venovať futbalu, ale konkrétnu ponuku som ešte nedostal. Verím, že si nájdem čas na napísanie knihy, pretože už v minulosti ma v tejto súvislosti oslovilo niekoľko vydavateľstiev. Pre nedostatok času som to odkladal, ale sľúbil som si, že teraz v auguste sa pokúsim nájsť si ho. Od ôsmich rokov si píšem futbalový denník. Sú v ňom spomienky z klubových pôsobísk, reprezentácie, ale aj zážitky z funkcionárskych ciest. Chcel by som v autobiografickej knižke fanúšikom priniesť môj pohľad na futbal," dodal Tittel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok