Nové voľby predsedu Najvyšieho súdu Harabin vyhlási ešte pred odchodom

SITA TA3
16.6.2014 13:18

Dosluhujúci predseda Najvyššieho súdu SR a šéf Súdnej rady SR Štefan Harabin vyhlási novú voľbu predsedu NS SR aj so stanovením jej termínu ešte pred svojim odchodom z tohto postu, teda do 22. júna.

„Počas svojej funkcie to vypíšem,“ ubezpečoval dnes novinárov pred začiatkom rokovania súdnej rady, ktorej asi vo svojom funkčnom období predsedá posledný raz. Všetky otázky o Harabinovej budúcnosti zostávajú naďalej otvorené. V novej voľbe predsedu NS SR podľa zákona kandidovať nemôže, lebo neuspel v prvej a opakovanej voľbe, podobne ako Jana Bajánková a Zuzana Ďurišová. Harabin by teda mohol ísť až do prípadného tretieho alebo neskoršieho kola volieb, ale či tak urobí, nepovedal. „Veď to je hypotetická otázka, čo keď bude niekto zvolený, tak o čo sa budem uchádzať?,“ povedalHarabin.

Harabin po odchode z čela najvyššieho súdu bude naďalej na tomto súde pôsobiť ak trestný sudca. Nie je vylúčené, že by mohol šéfovať celému trestnoprávnemu kolégiu. Tento post je neobsadený, odkedy bývalý prezident Ivan Gašparovič odvolal z talára bývalého šéfa kolégia Haralda Stiffela spolu s ďalšími šiestimi sudcami, ktorí mali vek nad 65 rokov. Harabin kandidatúru na šéfa kolégia nevylúčil. "To nechajte na krátke obdobie, neviem, či ma navrhnú,“ povedal. Pripomenul, že na post predsedu NS SR odišiel v roku 1998 práve z postu šéfa trestnoprávneho kolégia. Na otázku, či by kandidatúru zobral, povedal: „Som profesionál? Som trestný sudca? Zapadá to do koncepcie trestného súdnictva? Áno“.

Harabin toho nemá ani po rokoch v riadiacich funkciách v justícii dosť. „Mňa to začína baviť,“ vyhlásil. Teraz ho k tomu vedú najmä schválené previerky spoľahlivosti sudcov, ktoré zavádza novela ústavy a Harabin ich ostro kritizuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok