Biely dom: USA nebudú rokovať s Iránom o vojenskej spolupráci v Iraku

TA3 TASR
16.6.2014 08:39

Spojené štáty nebudú rokovať s Iránom o koordinácii spoločnej vojenskej akcie v Iraku, povedala dnes hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová.

Biely dom: USA nebudú rokovať s Iránom o vojenskej spolupráci v Iraku
SITA/AP

Spresnila, že cieľom amerických konzultácií s Iránom je, aby Teherán, ak je to možné, prinútil vládu irackého premiéra Núrího Malíkího, aby problémy riešila zodpovedným, nesektárskym spôsobom, informovala agentúra DPA.

"Sme presvedčení, že ... irackých vodcov treba povzbudiť, aby vládny nesektárskym spôsobom, a naša diskusia nebude o spolupráci ani koordinácii vojenských cieľom," citovala Psakiovú agentúra Reuters.
Hovorca Bieleho domu Josh Earnest povedal reportérom, ktorí sa vracali z Kalifornie s prezidentom USA Barackom Obamom, že prezident sa po návrate do Washingtonu bude ešte dnes zaoberať návrhmi svojho národného bezpečnostného tímu na riešenie krízy v Iraku, vrátane možných akcií.

Podľa hovorcu by USA mohli rokovať s Iránom o kríze v Iraku, keď sa stretnú k iránskemu jadrovému programu. "Akýkoľvek takýto rozhovor... by bol celkom oddelený od rokovaní o iránskom jadrovom programe." Zdôraznil, že USA nemajú záujem koordinovať svoje vojenské aktivity s Iránom, preto o vojenskej spolupráci s Teheránom rokovať nebudú.

Podľa agentúry Associated Press, ktorá sa odvoláva na irackých predstaviteľov, bol pri zrážkach s militantmi západne od Bagdadu zostrelený vojenský vrtuľník. Nič bližšieho zatiaľ nie je známe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok