Do Perzského zálivu sa presunuli tri bojové lode

SITA, TA3
15.6.2014 11:00

Podľa ministerstva obrany má strategické rozmiestnenie lodí v zálive dať prezidentovi Barackovi Obamovi manévrovací priestor a flexibilitu pri ochrane amerických občanov a záujmov v Iraku.

Americká armáda v sobotu v reakcii na protivládne povstanie v Iraku nariadila trom svojim lodiam presun do vôd Perzského zálivu. Týka sa to lietadlovej lodi USS George H.W. Bush, krížnika USS Philippine Sea a torpédoborca USS Truxtun. Podľa ministerstva obrany má strategické rozmiestnenie lodí v zálive medzi Iránom a Saudskou Arábiou dať prezidentovi Barackovi Obamovi manévrovací priestor a flexibilitu pri ochrane amerických občanov a záujmov v Iraku. Na lodi s jadrovým pohonom pomenovanej po bývalom prezidentovi USA a čerstvom jubilantovi sú totiž okrem iného v pohotovosti tisíce vojakov, stíhačky F-18 či rakety Tomahawk. USA totiž po ukončení deväťročnej vojenskej misie v Iraku majú v krajine iba zlomok z pôvodného počtu vojakov. Tí sa teraz zameriavajú na ochranu amerických diplomatických misií vo veľkých mestách.

Situácia v Iraku sa výrazne zhoršila začiatkom týždňa, keď povstalecká skupina Islamský štát v Iraku a Levante prevzala kontrolu nad rozsiahlymi časťami krajiny a začala sa približovať k Bagdadu. Obama v piatok uviedol, že bude trvať niekoľko dní, kým zváži všetky možnosti pomoci. Dodal, že akákoľvek akcia by si vyžadovala významné angažovanie sa zo strany vlády v Bagdade. Pomoc prisľúbil aj susedný Irán, s ktorým Irak pred 30 rokmi viedol krvavú vojnu.

Do boja proti sunnitom sa prihlásili tisíce šiitov

Tisíce šiitov z irackého hlavného mesta Bagdad a južnej časti krajiny sa v sobotu prihlásili do vojenskej služby v záujme ochrany krajiny proti sunnitským povstalcom, ktorí obsadili severné časti krajiny a postupujú na Bagdad. Mobilizáciu vyhlásil najvyšší šiitsky duchovný. Väčšina dobrovoľníkov sa prihlásila s cieľom chrániť svoju vieru a svätyne v mestách, ktoré by mohli napadnúť ozbrojení extrémisti. Tí sa teraz údajne nachádzajú sto kilometrov severne od Bagdadu. V ňom aktuálne podľa medializovaných správ panuje napätie a zvýšená úroveň bezpečnosti a policajných kontrol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok