Moskva odsúdila večerný útok na veľvyslanectvo v Kyjeve

SITA
15.6.2014 09:52

Rusi, ktorých v kritike sobotňajších nepokojov podporili aj Američania, obvinili ukrajinské úrady z "vážneho porušenia" medzinárodných dohôd.

Povstalci vo východoukrajinskom Slovjansku sa pokúsili preraziť obkľúčenie a zaútočili na kontrolné posty Národnej gardy. Útok radikálov sa nepodaril a na mieste zostali traja mŕtvi z ich vlastných radov. Ukrajinské médiá hlásia boje aj z Luhanska. Armáda na východe otvorila humanitárne koridory na evakuáciu civilistov z bojových zón. Povstalci ale ich existenciu popreli.

Ruská vláda v sobotu tvrdo odsúdila násilie pred budovou svojho veľvyslanectva v ukrajinskej metropole Kyjev. Ambasáda sa stala terčom útoku stoviek ľudí, ktorí poškodzovali jej majetok. Prítomná polícia však nezasiahla. Rusi, ktorých v kritike sobotňajších nepokojov podporili aj Američania, preto obvinili ukrajinské úrady z "vážneho porušenia" medzinárodných dohôd o ochrane diplomatických priestorov. Prítomní, prevažne mladí ľudia chceli podľa svojich slov vyjadriť odpor z aktívneho zapájania sa Rusov do protivládneho povstania na východe Ukrajiny. Výsledkom ich demonštrácie sú poškodené okná a autá či roztrhaná ruská štátna vlajka. Američania preto vyzvali Ukrajincov, aby ruskej diplomatickej misii v Kyjeve zabezpečili "adekvátnu ochranu".

Napätie na Ukrajine sa zvýšilo po sobotňajšej smrti 49 ukrajinských vojakov, ktorí prišli o život pri nočnom útoku na nákladné lietadlo pristávajúce na letisku v meste Luhansk na východe krajiny. Podľa vlády v Kyjeve sú za akciou proruskí povstalci. Nový prezident Petro Porošenko to označil za "cynický teroristický čin, ktorý si žiada adekvátnu reakciu". NATO v sobotu navyše obvinilo Rusko z poslania tankov na ukrajinské územie s cieľom pomôcť tamojším separatistom v boji proti vládnym silám.

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Kým polostrov Krym sa od Ukrajiny oddelil v marci, po májovom referende vyhlásili nezávislosť aj samozvaní lídri Luhanskej a Doneckej oblasti. Vláda v Kyjeve to odmietla akceptovať a zareagovala spustením takzvanej protiteroristickej operácie, ktorá si už vyžiadala desiatky obetí. Moskva sa od násilia dištancovala a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok