V Kyjeve zmarili prípravy atentátu na nového prezidenta

TASR TA3
14.6.2014 08:06

Porošenka mala, podľa tajnej služby, zabiť silná nálož. Neznámy muž ju umiestnil pri vchode do rezidencie, v miestach, kde Porošenko zvyčajne vystupuje z auta. Trhavina s kovovými časticami mala byť odpálená cez mobil. Odhalila ju policajná hliadka. Predpokladaný atentátnik stihol utiecť.

"Luhanské sebaobranné sily" potvrdili zostrelenie ukrajinského lietadla

"Luhanské sebaobranné sily" potvrdili zostrelenie ukrajinského vojenského dopravného lietadla. Pre agentúru RIA Novosti uviedli, že stroj zasiahli raketou. Pri útoku, ku ktorému došlo v noci nadnes, zahynulo všetkých 49 vojakov na palube, deväť z nich tvorilo posádku, uviedol úrad ukrajinského generálneho prokurátora.

Hovorca samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Alexej Toporov podľa agentúry AP oznámil, že stroj zostrelili po tom, čo "okupanti" odmietli ultimátum na opustenie letiska v Luhansku.

Lietadlo Iľjušin Il-76 sa práve približovalo k luhanskému letisku, keď sa dostalo pod paľbu z protilietadlových zbraní a ťažkých guľometov, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na ministerstvo obrany. Na palube bol podľa neho "vojenský personál, stroje, výbava a zásoby". Rezort vo vyhlásení vyjadril "úprimnú sústrasť rodičom, príbuzným a priateľom" vojakov. Čin separatistov označil za "cynický a zradný".

Podľa agentúry AP ide o tvrdú ranu pre ukrajinské sily, ktoré sa snažia potlačiť separatistov na východe krajiny. Incident vyvoláva otázky ohľadne prístupu separatistov k zbraniam.

Denník Kyiv Post označil dnešok za najsmrteľnejší od začiatku konfliktu. Väčšinu z obetí podľa neho tvoria výsadkári z 25. dnepropetrovskej vzdušnej brigády.

"Hrozná tragédia, 50 ukrajinských vojakov zahynulo v lietadle, ktoré zasiahla raketa teroristov," reagoval na Twitteri ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycia.

Expremiérka Julija Tymošenková bola v reakcii rýchlejšia ako jej rival a víťaz prezidentských volieb Petro Porošenko. "Ja a naša frakcia vo Verchovnej rade čakáme na rázne iniciatívy od úradov na nastolenie mieru. Zaručujem, že všetky majú našu jednomyseľnú podporu," uviedla Tymošenková vo vyhlásení na svojej internetovej stránke.

Ďalší prezidentský kandidát, Oleh Ľaško, na Facebooku napísal, že plánoval letieť lietadlom, ktoré bolo zostrelené. "Neskôr som naliehavo odcestoval do Mariupolu zúčastniť sa na operácii na oslobodenie mesta od teroristov. Toto je dôvod, prečo som nebol v lietadle, ktoré dnes teroristi zostrelili pri Luhansku," vysvetlil. Zdôraznil, že sa "nezastaví, kým neoslobodíme Ukrajinu, môj rodný Luhansk od "teroristickej nákazy".

Exminister obrany Anatolij Hrycenko, ktorý takisto kandidoval za prezidenta, na Facebooku napísal: "Je to ďalšia, bohužiaľ, veľmi tvrdá a tragická lekcia pre tých na Ukrajine a vo svete, ktorí sa stále snažia upokojiť Putinovu agresiu rokovaniami a nechcú si uvedomiť, že to nie je boj populácie východného regiónu krajiny za decentralizáciu. Je to skutočná vojna Putina, ktorý chce zničiť Ukrajinu!"

Na otázku denníka Kyiv Post, či udalosť podnieti Spojené štáty a Európsku úniu, aby uvalili tvrdšie sankcie voči Moskve a poskytli vojenskú pomoc Ukrajine, Hrycenko povedal: "Musí."

K útoku sa na Twitteri vyjadril aj švédsky minister zahraničných vecí Carl Bildt: "Zostrelenie dopravného lietadla na východe Ukrajiny je hrozným zločinom proruských separatistov. Úprimnú sústrasť všetkým pozostalým."

Rusko posiela separatistom tanky a raketomety

Rusko dodalo separatistom na východe Ukrajine v uplynulých dňoch tanky, ťažké zbrane a raketomety. Uvádza sa to v piatkovom vyhlásení amerického ministerstva zahraničných vecí, ktoré sprostredkovala agentúra Reuters.

Hovorkyňa ministerstva Marie Harfová pred novinármi uviedla, že Rusko poslalo separatistom počas uplynulých troch dní tri tanky T-64, niekoľko raketometov MB-21 a ďalšie vojenské vybavenie. "Toto je neprijateľné," vyhlásila Harfová.

Na záberoch z niekoľkých miest na východe Ukrajiny, ktoré boli zverejnené na internete, možno vidieť tanky, ktoré predtým boli na základni na juhozápade Ruska. Podľa hovorkyne to isté platí aj pre raketomety, ktoré sa napokon objavili v meste Luhansk.

"Rusko bude tvrdiť, že tieto tanky patria ukrajinským silám, ale v tej oblasti nie sú žiadne ukrajinské tanky," uviedla hovorkyňa. "Domnievame sa, že tie tanky sa tam dostali z Ruska," dodala Harfová.

Samotná Ukrajina vo štvrtok obvinila Rusko, že dovolilo separatistickým vzbúrencom prekročiť rusko-ukrajinskú hranicu na troch tankoch a iných bojových vozidlách a zapojiť sa do bojov proti ukrajinskej armáde. Minister vnútra Arsen Avakov síce priamo neobvinil Rusko, že na Ukrajinu posiela tanky; jasne však povedal, že za nedodržanie sľubu sprísniť kontrolu na rusko-ukrajinských hraniciach je zodpovedný ruský prezident Vladimir Putin.

O situácii sa vo štvrtok zhovárali ukrajinský prezident Petro Porošenko so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Podľa Harfovej americký šéf diplomacie John Kerry vyjadril obavy zo situácie v rozhovore s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

Ukrajina Luhansk zostrelené lietadlo (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok