Zomrel legendárny maďarský brankár Gyula Grosics

TASR
13.6.2014 15:41

Vo veku 88 rokov zomrel v piatok legendárny maďarský futbalový brankár Gyula Grosics. Gólman s prezývkou Čierny panter bol členom obávaného maďarského tímu, ktorý v rokoch 1948 až 1954 nepoznal na medzinárodnej scéne horkosť prehry.

Zomrel legendárny maďarský brankár Gyula Grosics
SITA

Grosics mal už dlhšiu dobu problémy s pľúcami. V uplynulých rokoch ho trápili časté choroby a prežil tri infarkty, na začiatku týždňa ho hospitalizovali po rutinnej kontrole. O jeho úmrtí informovali nezávisle jeho rodina a Maďarský futbalový zväz.

Grosics pomohol národnému mužstvu na MS 1954 k zisku strieborných medailí, na šampionáte vo Švajčiarsku bol navyše zaradený do najlepšej jedenástky turnaja. O dva roky skôr vybojoval s reprezentáciou na OH v Helsinkách zlato. Chytal aj na svetových šampionátoch 1958 a 1962. V rokoch 1947-1962 celkovo 86-krát obliekol reprezentačný dres.

Brankár bol aj pri slávnom triumfe 6:3 nad Anglickom vo Wembley, prvej prehre hrdého Albiónu na domácej pôde s nebritským tímom. "Hrali sme vtedy výborne. Z nášho víťazstva urobila anglická tlač svetovú senzáciu a duel označili ako Zápas storočia," spomínal Grosics v rozhovore, ktorý poskytol agentúre Reuters v roku 2012.

Po porážke protikomunistického povstania v roku 1956 sa maďarské "Zlaté mužstvo" rozpadlo, pretože veľká časť hráčov na čele s kanonierom Ferencom Puskásom emigrovala na Západ. Grosics však zostal doma a chytal za klub Honvéd Budapešť. Informácie priniesli agentúra MTI a internetový portál nemzetisport.hu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok