Saudská Arábia chystá odvetu za Zemanove výroky proti islamu

TASR
13.6.2014 14:09

Saudská Arábia začala diplomatickú ofenzívu voči Českej republike kvôli nedávnym protimoslimským výrokom prezidenta Miloša Zemana. Denník Lidové noviny to zistil z niekoľkých arabských a českých zdrojov. V Prahe pritom vládnu obavy, že sa spor s najmocnejšou arabskou krajinou môže rozšíriť aj do ekonomickej sféry a výsledkom môžu byť obchodné sankcie voči ČR.

Saudská Arábia chystá odvetu za Zemanove výroky proti islamu
ČTK

"V nedeľu si v Rijáde predvolali nášho veľvyslanca Jiřího Slavíka na ministerstvo zahraničných vecí a veľmi rázne sa sťažovali na všetky možné Zemanove protimoslimské výroky," povedal pre Lidové noviny vysokopostavený zdroj z českej diplomacie.

Podľa jeho ďalších slov posledným prípadom bol prezidentov májový prejav na recepcii pri príležitosti izraelského štátneho sviatku. Saudskoarabi však mali presný súpis všetkého, čo kedy Zeman na túto tému povedal aj v minulosti - bolo to niekoľko stránok. Český veľvyslanec bol podľa zdroja vo veľmi nepríjemnej situácii, pretože tieto protesty ešte nikdy nezašli tak ďaleko.

Zeman sa v máji v prejave vyjadril, že za podobnými útokmi, aký sa stal v židovskom múzeu v centre Bruselu, stojí islamská ideológia, pripomenul web Novinky.cz. Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek povedal pre Lidové noviny, že na budúci týždeň pozýva na stretnutie arabských veľvyslancov a "určite bude chcieť" s nimi hovoriť o Zemanových výpadoch proti islamu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok