Ukrajinská armáda opäť kontroluje prístav Mariupoľ

TASR, SITA, TA3
13.6.2014 10:27

Ukrajinské jednotky získali späť pod svoju kontrolu strategický prístav Mariupoľ, ktorý bol dosiaľ v rukách proruských separatistov. Na znak víťazstva vztýčili vlajku nad radnicou, ktorú v apríli obsadili radikáli. Oznámili tiež, že dobyli aj 120 kilometrov dlhé pásmo na hraniciach s Ruskom.

Ukrajinské sily dnes po ťažkých bojoch znovu získali kontrolu nad strategickým prístavom Mariupol, doteraz ovládaným proruskými separatistami. Oznámili tiež, že opäť dobyli aj dlhé pásmo na hraniciach s Ruskom.

Tieto úspechy sú významnými víťazstvami pre proeurópske vedenie v Kyjeve, ktoré uskutočňuje intenzívnu vojenskú operáciu, zameranú na rozdrvenie ozbrojeného povstania separatistov a na zachovanie celistvosti Ukrajiny, bývalej sovietskej republiky so 45 miliónmi obyvateľov, komentuje agentúra Reuters. Separatistické povstanie sa začalo na východe Ukrajiny v apríli po anektovaní ukrajinského polostrova Krym Ruskom.

Ukrajinské sily dnes v Mariupole vztýčili aj štátnu vlajku nad hlavnou administratívnou budovou v tomto juhovýchodnom ukrajinskom meste. Informoval o tom samotný minister vnútra Arsen Avakov.

"O 10.34 h miestneho času (09.34 h SELČ) bola nad radnicou Mariupola vztýčená vlajka," napísal na sociálnej sieti Facebook minister necelých šesť hodín po tom, čo ukrajinské sily dnes na svitaní začali útok na toto strategické prístavné mesto s 500.000 obyvateľmi a obkľúčili ho. Útok bol súčasťou širšej vojenskej operácie zameranej na opätovné získanie kontroly nad východnou Ukrajinou.

Pracovník ministerstva dodal, že vládne sily po obkľúčení mesta vyrazili proti povstalcom a dali im desať minút na to, aby sa vzdali. Počas bitky zahynulo najmenej päť separatistov a dvaja príslušníci vládnych síl, mnoho povstalcov ušlo.

Strategicky dôležité mesto Mariupol je najväčším ukrajinským prístavom a nachádza sa v Doneckej oblasti na pobreží Azovského mora. Počas dlhých týždňov prebiehajúceho konfliktu ho dostala do rúk raz jedna, raz druhá strana. Cez prístav sa vyváža oceľ a leží na hlavných trasách, ktoré vedú od juhovýchodných hraníc s Ruskom do zvyšku Ukrajiny.

Znovuzískanie kontroly nad dlhými a kľukatými hranicami je pre ukrajinskú vládu životne dôležité aj preto, že podľa jej slov Moskva umožňuje separatistom dovážať si cez priepustnú hranicu tanky, ďalšie obrnené vozidlá a zbrane.

Avakov informoval, že vládne sily sa opäť zmocnili 120-kilometrového pásma hraníc, ktoré bolo dosiaľ v rukách povstalcov - ale nie je jasné, kto kontroluje ostatné časti približne 2000 kilometrov dlhej hranice.
Povstalci, ktorí ovládajú niekoľko väčších a menších miest a chcú, aby sa východná Ukrajina stala súčasťou Ruska, potvrdili päť svojich zabitých bojovníkov počas bitky o Mariupol.

Minister vnútra na Facebooku už predtým informoval, že do operácie na znovuzískanie Mariupola boli zapojené oddiely Národnej gardy a ministerstva vnútra, ako aj špeciálne sily.

Rostovská oblasť prijala za dva dni vyše 9600 utečencov z Ukrajiny

Vyše 9600 ukrajinských utečencov dorazilo za posledných 24 hodín do susednej ruskej Rostovskej oblasti, kde im poskytli útočisko, informoval dnes splnomocnenec ruského prezidenta pre práva detí Pavel Astachov.
Podľa jeho slov 533 utečencov, medzi nimi 243 detí, v Rostovskej oblasti ubytovali. "Ďalší sú na ceste k svojim príbuzným a priateľom v iných regiónoch," citovala Astachova agentúra ITAR-TASS.

Detský ombudsman konštatoval, že prílev utečencov z juhovýchodných ukrajinských oblastí pokračuje.
"Rostovskej oblasti už pomaly dochádzajú možnosti poskytovať útočisko utečencom... Zapojili sme (do tohto úsilia) Saratovskú, Volgogradskú, Tulskú, Riazanskú a ďalšie oblasti," povedal Astachov a požiadal dobrovoľníkov a aktivistov, aby poskytli pomoc utečencom.

"Každý, kto chce pomôcť, sa k nám môže pridať a priamo sa obrátiť na administratívu Rostovskej oblasti," spresnil splnomocnenec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok