Portugalsko nezíska poslednú tranžu finančnej pomoci

SITA, TA3
13.6.2014 08:42

Portugalsko nezíska poslednú tranžu finančnej pomoci. Ústavný súd v krajine totiž zamietol sériu opatrení, ku ktorým sa Portugalsko v rámci svojho úverového programu medzinárodnej pomoci zaviazalo.

Portugalsko tento program formálne ukončilo minulý mesiac. Vo štvrtok to uviedla portugalská ministerka financií Maria Luis Albuquerqueová. "Vláda si myslí, že nie je čas na rozhodnutia o náhradných riešeniach. Dôsledkom bude, že nezískame poslednú tranžu pomoci," povedala ministerka.

Portugalsko však po ukončení úverového programu dokáže ľahko financovať svoje potreby na trhoch s dlhopismi. To znamená, že krajina sa nemusí spoliehať finančnú pomoc ako v roku 2011, keď o ňu musela požiadať. Portugalsko vtedy čelilo najhoršej recesii od sedemdesiatych rokov minulého storočia.

Ak by vláda chcela získať poslednú platbu vo výške 2,6 mld. eur, musela by veriteľom predložiť alternatívne opatrenia do konca júna. Bez toho by Portugalsko podľa ministerky muselo znovu otvoriť úverový program.

Kabinet ešte očakáva ďalšie rozhodnutia ústavného súdu. "Vláda sa rozhodla nepodnikať náhradné opatrenia, kým nebude poznať rozsah rozpočtových problémov, s ktorými si bude musieť poradiť," povedala ministerka. Zároveň potvrdila záväzok vlády splniť rozpočtové ciele. V tomto roku by mal rozpočtový deficit krajiny klesnúť na 4 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v budúcom roku by mal klesnúť na 2,5 % HDP. V roku 2013 bol rozpočtový deficit krajiny vo výške 4,9 % HDP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok