Sunnitskí povstalci obsadili iracké mestá Džalawlá a Saadíja

TA3 SITA TASR
13.6.2014 07:17

Irak sa mobilizuje proti hrozbe militantov na severozápade krajiny. Duchovní a vplyvní ľudia vyzvali krajanov na obranu vlasti.Ozbrojené oddiely údajne tiahnu už aj na Bagdad. Spojené štáty avizovali, že nezostanú nečinne stáť bokom, pozemnú operáciu však vylúčil. V bojoch už zahynuli stovky ľudí, viac ako pol milióna pred vojnou uteká.

Kurdské ozbrojené milície Pešmerga posilnili ešte pred príchodom džihádistov svoju prítomnosť v meste Džalawlá, aby chránili kancelárie svojej politickej strany. K zrážkam medzi kurdskými milíciami a džihádistami nedošlo.

Sunnitskí militanti bojujúci proti irackej vláde vo štvrtok upevnili kontrolu nad severnými oblasťami krajiny, kde majú vo svojich rukách mesta Mósul a Tikrít, a jeden z ich vodcov vyzval na pochod na Bagdad, kde si podľa jeho slov musia "vyrovnať účty".

Iracký analytik sídliaci v Ammáne Kirk Sowell však neočakáva, že by sa sunnitskí militanti pokúsili dobyť Bagdad, kde je väčšina populácie šiitská. Je možné, že chcú, aby armáda posilnila obranu hlavného mesta, čo poskytne ISIL-u čas na konsolidáciu v Mósule, povedal Sowell agentúre DPA.

Kurdi, ktorí spravujú vlastný autonómny región na severe Iraku, využili chaos v krajine na rozšírenie svojho územia. Prevzali kontrolu nad mestom Kirkúk, kde sú bohaté ropné zásoby, a ďalšími oblasťami mimo oficiálne hranice svojho územia.

Štvrtková žiadosť irackého premiéra Núrího Málikího o vyhlásenie núdzového stavu bola neúspešná, pretože sa nezišiel potrebný počet poslancov. Zasadnutie parlamentu ignorovali najmä sunnitskí a kurdskí poslanci, ktorí sa stavajú proti udeleniu mimoriadnych právomocí šiitovi Málikímu, ktoré by dostal v prípade schválenia núdzového stavu.

Irak šííti (SITA).jpg

Zástupca šiitského ajatolláha vyzýva na boj proti povstalcom

Zástupca najvplyvnejšieho šiitského duchovného v Iraku v piatok vyzval tamojších obyvateľov, aby sa chopili zbraní a bránili krajinu pred sunnitskými povstalcami postupujúcimi smerom k hlavnému mestu.

Šejk Abd al-Mahdí al-Karbaláí, ktorý je oficiálnym zástupcom veľkého ajatolláha Alího as-Sistáního, tak urobil v rámci piatkovej kázne v posvätnom šiitskom meste Karbalá juhozápadne od Bagdadu.

Armádne vrtuľníky ostreľovali mešitu v Tikríte

Iracké armádne vrtuľníky ostreľovali dnes raketami jednu z najväčších mešít v severoirackom meste Tikrít, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov a očitých svedkov. Bezprostredne po udalosti nebolo jasné, či si útok vrtuľníkov vyžiadal nejaké obete.

OSN: Pred sunnitskými militantmi ušlo už pol milióna Iračanov

Najmenej pol milióna Iračanov opustilo podľa odhadov OSN od pondelka svoje domovy v obave z bojov, únosov a znásilnení po tom, ako sa veľkých území na severe krajiny zmocnili militanti z organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL). Sú medzi nimi nielen rodiny, ale aj prchajúci vojaci irackej armády, uvádza agentúra AP. Všetci smerujú na sever krajiny.

Exodus sa začal po tom, ako bojovníci ISIL, ktorá vznikla odtrhnutím od al-Káidy, v pondelok neočakávane dobyli severoiracký Mósul.

Jeden z mladých utečencov povedal, že do ich domu prišli maskovaní muži a vyhrážali sa im. Preto utiekli. Spomenul rýchlo sa šíriace fámy, že maskovaní banditi využívajú chaos a zmocňujú sa mladých žien, ktoré znásilňujú alebo prinútia k sobášu. "Ničia česť rodín," vyhlásil Abid, ktorý nechcel v strachu z ISIL uviesť svoje celé meno. Mnohí z utečencov uviedli, že sa vydali na cestu v obave z vojenskej odvety irackej armády.

Irak utečenci (SITA).jpg

Utečenci z Mosulu v utečeneckom tábore v meste Khazir. (foto: AP)

Cieľom militantov je Kalifát

Irán vysiela do Iraku svoje elitné jednotky

Irán vysiela do susedného Iraku svojich elitných vojakov, aby pomohli tamojšej vláde bojovať proti rozmáhajúcemu sa povstaniu sunnitských fundamentalistov. Podľa piatkovej správy amerického kanála FoxNews už do Iraku vycestovalo 150 príslušníkov špeciálneho útvaru Kuds (Jeruzalem), ktorý je súčasťou iránskych revolučných gárd chrániacich zriadenie krajiny založené na šiitskom islame.

Veliteľ útvaru Kásem Solejmání sa údajne vo štvrtok stretol s irackým šiitským premiérom Núrím al-Málikím, ktorému ponúkol poskytnutie dvoch oddielov ako pomoc pri obrane Bagdadu. Na strane Západom podporovanej vlády by tak mohlo bojovať až 10-tisíc Iráncov, uvádza FoxNews. Susedné krajiny boli pritom v minulosti úhlavnými nepriateľmi a v rokoch 1980 až 1988 proti sebe viedli krvavú vojnu.

Podľa FoxNews sa predpokladá, že iracký premiér ponuku Iránu zváži vzhľadom na údajné odmietnutie jeho požiadavky, aby proti fundamentalistom spájaným s al-Kájdou zasiahlo americké letectvo.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok