Brazília porazila Chorvátov, Marcelo si dal vlastný gól

TASR TA3 SITA youtube
12.6.2014 23:58

Brazílski futbalisti vyhrali v otváracom zápase futbalových MS v domácej metropole Sao Paulo nad Chorvátskom 3:1. V Corinthians aréne bol hlavným aktérom Neymar, autor dvoch gólov.

Brazília porazila Chorvátov, Marcelo si dal vlastný gól
SITA

Brazílčania sa v utorok o 21.00 stretnú vo Fortaleze s Mexikom, Chorváti v stredu narazia v Manuase o 21.00 na Kamerun.

A-skupina, 1. kolo:
Brazília - Chorvátsko 3:1 (1:1)
Góly: 29. a 71. (z 11 m) Neymar, 90.+1 Oscar - 11. Marcelo (vlastný). ŽK: Neymar, Luiz Gustavo - Čorluka, Lovren. Rozhodovali: Nišimura - Sagara, Nagi (všetci Jap.), 62.600 divákov.
Brazília: Cesar - Alves, Thiago Silva, Luiz, Marcelo - Paulinho (63. Hernanes), Luiz Gustavo - Oscar, Neymar (88. Ramires), Hulk (68. Bernard) - Fred
Chorvátsko: Pletikosa - Srna, Čorluka, Lovren, Vrsaljko - Rakitič - Perišič, Modrič, Kovačič (61. Brozovič), Olič - Jelavič (78. Rebič)

Úvodný "vzrušík" zápasu patril Chorvátovi Kovačičovi, ktorý po 45 sekundách vystrelil z 20 metrov. Až potom nasledovala zoznamovacia 5-minútovka, počas ktorej sa neudialo nič zaujímavé. Súperi si len podvedome rozdelili úlohy, teda Brazílčania držanie lopty a Chorváti náznaky kontier. Tie však začali byť onedlho väčšine divákov v aréne nepríjemné. V 7. minúte mal tím z Európy prvú veľkú šancu šampionátu, keď skvele manévrujúci Modrič vysunul napravo Perišiča a jeho krížny center poslal Olič hlavou vedľa bránky. V 11. minúte Olič z opačnej strany tentoraz po zemi hľadal na päťke Jelaviča, ten len jemne zmenil smer lopty a dezorientovaný Marcelo si ju zasunul do vlastnej bránky.

Marcelo ms vo futbale brazilia vlastny gol (SITA).jpg

Chorváti mohli vzápätí zvýšiť na 2:0, keď po hrubom zaváhaní Thiaga nádejné prečíslenie "prehajdákal" Kovačič. Brazílčania sa však postupne preberali z okov psychického tlaku a prvou lastovičkou bol Oscarov center z pravej strany. Z nej sa zrodili aj ďalšie akcie a v 21. minúte Paulinho z rohu šestnástky riadne vystrašil chorvátskeho brankára. No a potom prišla výrazná 8-minútovka aktívneho Neymara. Barcelonský krídelník neoperoval na svojej zvyčajnej ľavej strane, ale menil si napravo pozície s Oscarom, teda aj stredovú. Práve spolupráca týchto dvoch hráčov viedla k peknej akcii, keď sa Neymar prešmykol Rakitičovi po bránkovej čiare a z päťky odrazenú loptu Oscar takmer zavesil do ľavého vinkla. Bol to druhý silný Pletikosov zákrok a predznamenal, že hoci brazílsky systém príliš nefungoval, individuality v tandemoch kooperovali čoraz nebezpečnejšie. Neymar potom dostal prvú žltú kartu MS po nevyberanom údere do krku Modriča, ale v 29. minúte po nedorozumení trojice súperových stredopoliarov jeho strela spoza šestnástky znamenala vyrovnanie. Po tomto momente vzruchov do konca polčasu ubudlo.

Po obrátke na dlhší čas futbal odišiel. Obojstranne to boli skôr opatrné šachy a z väčšej brazílskej aktivity vznikali nepresnosti v kombináciách. Chyby však robili aj Chorváti a v 65. minúte veľkú Čorluka. Neymar v "nájazde" dvoch na dvoch neprepasíroval loptu Fredovi. Hrotový muž "kanárikov", 70 minút neviditeľný, sa vzápätí zviditeľnil, keď v 16-ke dofilmoval počiatočný ľahší faul Lovrena. Neymar penaltu po teatrálnom rozbehovom expozé realizoval veľmi priemerne, ale Pletikosa mal pri svojom zákroku smolu - 2:1 pre domácich. Hra sa otvorila, Luiz takmer vsietil druhý vlastný gól svojho tímu a onedlho mu veľa nechýbalo k napnutiu tej správnej siete. Chorváti v závere dobiedzali, veľkú šancu mal Perišič, ale z protiútoku rafinovane spoza šestnástky na 3:1 upravil Oscar.

Hlasy (zdroj: ČT sport):
Neymar, Brazília: "Predvádzali sme náš futbal, ktorý nám je blízky, aj keď nie všetko nám vyšlo. O to som radšej, že som pomohol gólmi. Pri tom druhom som mal kopec šťastia, ale to teraz nikoho nezaujíma. Vyhrali sme a urobili sme radosť našim fanúšikom, to je to hlavné."

Ivan Rakitič, Chorvátsko: "Mali sme veľkú šancu uhrať veľký výsledok, ale v druhom polčas sme to stratili. Ale myslím si, že môžeme byť hrdí na to, ako sme hrali a môžeme sa smelo pozerať na ďalšie zápasy. Pravda, nad Kamerunom musíme bezpodmienečne vyhrať."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok