Vytúžený postup na ME odmenou za heroický výkon

SITA TA3
12.6.2014 18:45

Hádzanárky Slovenska sa od roku 1995 márne snažili prepracovať cez kvalifikačné sito na vrcholné svetové či európske podujatie. V stredu ukončili dve desaťročia čakania a postup si tentoraz vybojovali vlastnými silami.

Vytúžený postup na ME odmenou za heroický výkon
TASR

"Ja som verila, že raz to musí prísť. Od úvodu sme vyhrávali a bolo by to strašne nespravodlivé, keby sme dnes prehrali," uviedla pre agentúru SITA rozradostená Katarína Dubajová, ktorá v závere stredajšieho remízového stretnutia v Šali proti Francúzkam (24:24) zobrala na seba zodpovednosť a potvrdila svoje strelecké schopnosti. V čase 58:17 min sa odhodlala k delovke, ktorá skončila vo francúzskej sieti a o chvíľu neskôr sa ukázalo, že znamenala postup na majstrovstvá Európy 2014 v Chorvátsku a Maďarsku. "Povedala som si, že buď to tam padne alebo nie," priznala historicky najlepšia kanonierka reprezentácie SR.

Slovenky ubránili v 60. min útok súperiek a v poslednej polminúte mali loptu vo svojej moci. Dvanásť sekúnd pred koncom si kouč Dušan Poloz zobral oddychový čas. "Hovorili sme si, že tak blízko sme ešte k postupu neboli a v zostávajúcom čase to musíme udržať, nech sa deje hocičo," opísala posledné chvíle spojka Simona Szarková, ktorá rovnako ako Dubajová skórovala štyrikrát.

Premiéru v kvalifikačnom zápase v slovenskom drese absolvovala ukrajinská rodáčka Tetyana Trehubová. "Zo začiatku som mala trocha trému vyplývajúcu zo zodpovednosti. Veľmi nám pomohli diváci, atmosféra bola neskutočná. Čo viac si ešte môžeme želať? Asi len to, aby sme dobre zahrali aj na ME," poznamenala Trehubová, ktorá si v 6. min (5:1) pripísala na konto svoj prvý oficiálny slovenský gól a v ďalšom priebehu pridala ďalšie dva.

Pozitívne emócie neskrývala ani spojka Martina Školková, ktorá nastúpila proti reprezentantkám z krajiny svojho klubového pôsobiska.

"Boli to nervy, ale každá z nás bola pripravená, že Francúzky nám to len tak nedarujú. Vedeli sme, že sa nezlomíme, zvládneme to, dotiahneme do úspešného konca a ten potrebný bod získame," povedala M. Školková, ktorá k budúcnosti národného tímu dodala: "Buduje sa družstvo s veľkým potenciálom. Verím, že aj na ME ukážeme, že nie sme outsider, a dosiahneme nejaký úspech."

Veľkou oporou v bránke bola Lucia Gubiková, ktorá tradične skromne poznamenala: "Mohla som družstvo podržať aj viac. Sme tu však na to, aby sme jedna zabojovala za druhú. Ja pomôžem im, ony mne. Nešli sme do zápasu s veľkými očami, ale verili sme si, že podáme dobrý výkon. Ak to dokážeme, aj výsledok bude priaznivý pre nás." Gubiková k tomu, čo prežíva, len stroho a výstižne skonštatovala: "Obrovskú radosť."

Tvrdé súboje na bránkovisku či už v obrane alebo v útoku zvádzala pivotka Dominika Horňáková. "Priznám sa, že takú radosť som ešte v hádzanej nezažila. Byť na šampionáte s najlepšími európskymi tímami je super. Od začiatku sme makali naplno a hoci nám už v druhom polčase ubúdali sily, siahli sme až na dno. Vedeli sme, že nemôžeme hrať s Francúzkami behavú hádzanú, dali sme do toho aj rozum a postup je náš," tešila sa Horňáková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok