Grécko by sa malo v tomto roku dostať z recesie

SITA
12.6.2014 13:18

Grécka ekonomika smeruje k tomu, že by sa v tomto roku mohla dostať z šesťročnej recesie a dokonca by mohla prekonať prognózu mierneho rastu, ak bude pokračovať dôvera v ďalšiu perspektívu krajiny. Uviedla to grécka centrálna banka.

Grécko by sa malo v tomto roku dostať z recesie
SITA

Banka potvrdila svoju predikciu, že ekonomika sa v roku 2014 zväčší o 0,5 %. Centrálna banka je trochu opatrnejšia ako grécka vláda, ktorá ráta s rastom ekonomiky o 0,6 %. Rovnako Európska únia a Medzinárodný menový fond (MMF) v tomto roku predpovedajú posilnenie hospodárstva krajiny o 0,6 %.

Centrálna banka však upozornila, že neexistuje priestor pre sebauspokojenie pri realizácii reforiem a konštatovala, že zmenšenie daňového zaťaženia firiem a jednotlivcov by pomohlo zotaveniu investícií. "S cieľom odvrátiť riziká musia s väčšou odhodlanosťou vo všetkých oblastiach pokračovať reformy a reštrukturalizácia ekonomiky," uviedla banka. "Akýkoľvek krok vzad alebo zrušenie terajšej politiky by viedlo k novému vylúčeniu z trhov a krajinu by to opäť priviedlo do etapy ekonomickej nestability," konštatovala centrálna banka.

Námestník gréckeho ministra financií Christos Staikouras vo štvrtok informoval, že rozpočet ústrednej vlády za január až máj vykázal primárny prebytok 711 mil. eur. V rovnakom období minulého roka skončil v deficite 970 mil. eur. Rozpočet ústrednej vlády nezahŕňa organizácie sociálneho zabezpečenia a miestnu správu. Primárny prebytok nezohľadňuje platby úrokov zo štátneho dlhu krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok