Paška: Dúfam, že Kiska bude pokračovať v Gašparovičovej línii

TASR TA3
11.6.2014 16:30

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) dúfa, že nový prezident Andrej Kiska bude pokračovať v línii dosluhujúcej hlavy štátu Ivana Gašparoviča, ktorú vštepil slovenskému ústavnému a politickému systému. Vyhlásil to na tlačovej konferencii s tým, že Gašparovič vyryl do slovenského ústavného a politického systému veľmi hlbokú brázdu.

Paška: Dúfam, že Kiska bude pokračovať v Gašparovičovej línii
SITA

Paška je zároveň rád, že na záver svojho druhého volebného obdobia Gašparovič prišiel medzi poslancov NR SR, aby prostredníctvom médií ľuďom povedal, ako desať rokov ovplyvnilo jeho život a život občanov. "Ďakujem za štátnický prejav a posolstvá a za tú výnimočnú a kvalitnú spoluprácu. Do atmosféry na Slovensku sme sa snažili vniesť stabilitu a pokoj," zdôraznil.

Gašparovič vyslovil uspokojenie, že mohol hovoriť o pokroku Slovenska za 25 rokov. "Slovensko je vnímané ako zodpovedný, spoľahlivý a dôveryhodný partner. Je to zásluha politikov, ale bez súčinnosti občanov by to žiadna vláda nedosiahla," myslí si. On sám je rád, že medzi ním a vládou nedochádzalo ku konfliktom a veľmi si praje, aby ani Andrej Kiska nehľadal konflikty, ale spoluprácu.

"Odchádzam s pocitom, že to, čo som sľúbil, som naplnil. Moja snaha nebyť kontroverzný a robiť v domácej politike dobrého mediátora, sa naplnila. Tam, kde som sa postavil na zadné, bolo to vždy s oporou v ústave a zákonoch," upozornil.

Na otázku, kde by mala vláda Roberta Fica (Smer-SD) zabrať, odvetil, že kabinetu to netreba hovoriť. "Sú tu roky veľké problémy v zdravotníctve, vláde ale nikto nemôže uprieť snahu aj v tejto oblasti. Nedaria sa niektoré veci, ťažko sa realizujú výstavby ciest a diaľnic, ale aj tu vidím určitý pokrok," podotkol.

Gašparovič ani dnes nepovedal, či vymenuje trojicu nových ústavných sudcov zo šiestich mien, ktoré zvolil parlament. "Do nedele poludnia som stále prezident a nikto mi nemôže dávať príkazy. Mám čas sa rozhodnúť. Keď ich vymenujem, nový prezident nemá právo odmietnuť prijať ich sľub," odkázal svojmu nástupcovi.

Pozrite si celú tlačovú besedu Pavla Pašku a Ivana Gašparoviča

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok