Tropické teploty vrcholia, ortuť teplomera sa vyšplhá až na 36 stupňov

TA3 SITA
11.6.2014 10:38

Ortuť na teplomeroch by mala vystúpiť najvyššie v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Meteorológovia predpokladajú prelomenie teplotných rekordov. Pokorená by mala byť hranica 36 stupňov.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre dnešný deň výstrahu 2. stupňa pred vysokými teplotami pre celý Bratislavský a čiastočne i pre Nitriansky a Trnavský kraj. Od 13:00 do 18:00 tu môžu teploty vystúpiť na 35 až 36 stupňov Celzia. O máličko nižšie teploty očakávajú dnes meteorológovia v okresoch Levice, Topoľčany a Zlaté Moravce v Nitrianskom kraji a v okresoch Hlohovec a Piešťany v Trnavskom kraji. – Platí pre ne výstraha 1. stupňa, čo znamená, že od 13:00 do 18:00 by teplota mohla dosiahnuť 33 až 34 °C.

Výstraha miernejšieho, 1. stupňa je vyhlásená pre očakávané dnešné horúčavy v časti okresov Trenčianskeho a Banskobystrického kraja, kde môže ortuť teplomera od 13:00 do 18:00 dosiahnuť 33 až 34 °C. Na vysoké teploty by si podľa predpovede SHMÚ mali dnes dať pozor ľudia v okresoch: Krupina, Veľký Krtíš, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom v Banskobystrickom kraji. Rovnako by so svojím zdravím nemali hazardovať a ak je to možné, vyhnúť sa popoludní priamemu slnku aj v šiestich okresoch Trenčianskeho kraja: Bánovce nad Bebravou, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Prievidza a Trenčín. Zvyšné časti Slovenska by dnes s rekordnými teplotami zápasiť nemali. Po očakávanom príchode studeného frontu od severu by štvrtkový deň mal priniesť miernejšie teploty od 26 až do 31 °C, na severozápade miestami okolo 24 stupňov Celzia, avizuje SHMÚ a výstrahy pred horúčavami na najbližšie dni už nehlási.

Od začiatku horúčav, od soboty 7. júna pre vysoké teploty skolabovalo už 375 ľudí. Počet kolapsov z tepla v utorok mierne klesol. Kým za prvé tri horúce dni, od soboty 7. júna do pondelka 9. júna, na Slovensku skolabovalo v dôsledku horúčav približne sto ľudí denne, v utorok ich bolo už len 80, agentúru SITA o tom informoval hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel. Presne polovicu ľudí s kolapsovým stavom museli v utorok po prvotnom ošetrení previezť na ďalšie pozorovanie do nemocníc. “Kolapsy postihli viac ženy, bolo ich 39, záchranári pomohli 33 mužom a ôsmim deťom. Najviac, 15 kolapsov bolo v Bratislavskom kraji, najmenej, len tri v Trenčianskom. Celkovo máme teda od soboty 375 kolapsov,“ uviedol ďalej v tlačovej správe Boris Chmel. To, že počet kolapsov klesá, by však podľa hovorcu záchranárov “nemalo znamenať, že počas horúčav môžeme prepínať opäť svoje sily na slnku v poludňajších hodinách a nedodržiavať pitný režim“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok