Kanada sa chce stať veľkým vývozcom ropy do celého sveta

TASR
10.6.2014 14:00

Kanadskí producenti ropy sa chcú presadiť na svetovom trhu. Internetový portál Wall Street Journal Deutschland (WSJD) informuje, že už urobili dva pokusy. Prvý tanker s niekoľkými miliónmi barelov (barel = 159 litrov) suroviny kúpila od koncernu Husky Energy spoločnosť Indian Oil a druhý nedávno naložili pre taliansky Eni.

Kanada sa chce stať veľkým vývozcom ropy do celého sveta
SITA/AP

Vývoz ropy sa stal pre jej kanadských producentov nevyhnutnosťou. Kým donedávna Spojené štáty dokázali kúpiť celú ich produkciu, situácia sa v posledných rokoch radikálne zmenila.

Americké ropné spoločnosti vďaka novým technológiám dokázali preniknúť pod tvrdý bridlicový kryt nad obrovskými ložiskami ropy a plynu. Pre rafinérie Spojených štátov sa kanadská ropa stala postupne menej príťažlivou. V tom období však Kanada získavala čoraz viac suroviny z ropných pieskov v provinciách Alberta a Saskatchewan. Krajina má teraz veľa komodity a málo záujemcov o ňu.

Kanadskí exportéri ropy by mohli dostať za jej vývoz mimo amerického kontinentu denne o 37 miliónov eur viac než od Američanov. Údaj uverejnila Kanadská obchodná komora s odvolaním sa na správu CIBC z roku 2012 o stave svetového trhu s energetickými surovinami.

Spojené štáty znížil import ropy už len na 8 miliónov barelov denne. Z nich priteká tretina potrubiami z Kanady, ale do amerických rafinérií ju dopravujú po železnici. Americké ministerstvo energetiky odhaduje, že v roku 2019 budú Spojené štáty dovážať denne 9,5 milióna barelov a v roku 2040 7,5 milióna barelov ropy.

Dovoz ropy do USA sa v posledných desiatich rokoch nepretržite znižuje. V roku 2005 jej dennú spotrebu kryli importom zo 60 %. V roku 2012 tento ukazovateľ klesol na 40 % a ešte do konca tohto desaťročia zrejme klesne na 23 %.

Rýchly rozvoj kanadského vývozu ropy bude závisieť od budovania nových ropovodov. Jeden z nich by mal začať v oblasti ropných pieskov a skončiť na severnom pobreží Britskej Kolumbie. Tým by sa pre kanadskú ropu mohol stať prístupným aj smädný ázijský trh, najmä čínsky a japonský. Ak sa tento projekt a niekoľko ďalších zrealizuje, Američania už nebudú získavať kanadskú ropu za takú výhodnú cenu ako doteraz. Firma Crescent Point Energy odhaduje, že na iných trhoch by za barel dostávali Kanaďania o 5 až 10 USD (3,67 až 7,35 eura) viac ako od Američanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok