K útoku na medzinárodné letisko v Karáčí sa prihlásil Taliban

TA3 TASR
9.6.2014 07:10

Pri útoku na letisko v pakistanskom Karáčí zahynulo najmenej 26 ľudí. Na objekt zaútočila skupina ťažko ozbrojených militantov. Okrem strelných zbraní mali aj raketomety a výbušniny. K útoku sa prihlásila pakistanská odnož Talibanu. Útočili zrejme aj Uzbeci.

K útoku sa prihlásil Taliban

Pakistanský Taliban sa dnes prostredníctvom svojho hovorcu prihlásil k zodpovednosti za päťhodinový útok na medzinárodné letisko v prístavnom meste Karáčí, ktorý si vyžiadal najmenej 28 obetí. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorca pakistanského Talibanu Šahidulláh Šáhid v dnešnom vyhlásení uviedol, že útok na medzinárodnom letisku Džinna v Karáčí na juhu krajiny uskutočnili príslušníci hnutia.

Pakistanský Taliban uviedol, že útok bol "pomstou za zabitie Hakimulláha Mahsúda", jedného z lídrov hnutia, ktorý zahynul pri nálete bezpilotného lietadla ešte vlani v novembri. Hnutie zároveň pohrozilo ďalšími atentátmi.

Karáčí letisko 2 (SITA).jpg

Pri útoku na letisko boli zrejme aj Uzbeci

Traja militanti sa odpálili a siedmich zabili v prestrelke v noci nadnes bezpečnostné zložky, potvrdil pakistanský generál Rizván Achtár, šéf regionálnych polovojenských jednotiek. Achtár pre pakistanskú televíziu uviedol, že v skupine zahraničných bojovníkov boli zrejme aj Uzbeci, informovala agentúra AP.

Podľa vyjadrenia jednej lekárky zahynulo pri bojoch, ktoré trvali niekoľko hodín, 13 príslušníkov bezpečnostných síl a štyria civilisti. Zranenia utrpelo ďalších 23 ľudí, z toho boli piati v kritickom stave.
Prevádzku na letisku obnovia dnes okolo obeda. K útoku silne vyzbrojených teroristov na terminál medzinárodného letiska došlo v nedeľu večer.

Bezprostredne po útoku sa k činu nikto neprihlásil. Karáčí je najväčšie pakistanské mesto, v minulosti v ňom dochádzalo k častým útokom militantov.

Karáčí letisko (SITA).jpg
Témy: Taliban
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok