Polivoda víťazom Okolo Slovenska, záver pre Kulyka

SITA, TA3
7.6.2014 14:54

Ukrajinec Alexander Polivoda sa stal celkovým víťazom 58. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska. Dvadsaťsedemročný jazdec tímu Kolss dosiahol najväčší úspech kariéry.

Sobotňajšiu záverečnú 5. etapu z Levíc do Bratislavy (178,6 km) vyhral v špurte pelotónu ďalší Ukrajinec Andrij Kulyk, ktorý triumfoval pred Talianom Christianom Dellem Stellem a Romanom van Udenom. 
Polivoda sa do žltého dresu obliekol po víťazstve v 2. etape do Liptovského Hrádku a udržal si ho až do bratislavského cieľa. Za prvenstvo získal 40 bodov do kontinentálneho rebríčka UCI a finančnú prémiu vo výške 2000 eur. V celkovej klasifikácii si udržal desaťsekundový náskok pred Slovincom Kristjanom Fajtom a devätnásťsekundový pred Matijom Kvasinom z Chorvátska. "Musím sa poďakovať celému tímu za pomoc. Vďaka kolegom som dokázal udržať žltý dres. Je to najväčší môj úspech. Najťažšia bola pre mňa tretia etapa, v ktorej som mal v závere veľké problémy a vpredu som sa udržal len vďaka pomoci celého družstva. Musím sa poďakovať aj organizátorom, keďže väčšinou jazdíme vo Východnej Európe. Na Slovensku sme išli nádhernou krajinou, okolo ciest boli stovky ľudí a je vidieť, že v tejto krajine sa žije športom," povedal Polivoda.

Víťazom súťaže jazdcov do 23 rokov sa stal Sjörd van Ginneken z Holandska, v bodovacej súťaži triumfoval Christian Delle Stelle, medzi vrchármi Antonio Santoro z Talianska. Dres pre najlepšieho Slováka patrí Marošovi Kováčovi, ktorý skončil celkovo na 19. mieste s odstupom 53 sekúnd na Polivodu. "Nie som nadšený z celkového hodnotenia, je jedno, či skončím devätnásty alebo tridsiaty. Teší ma vyhratá etapa i 3. miesto Erika Bašku, ktorý potvrdil, že v budúcnosti môže dosiahnuť na týchto pretekoch väčšie úspechy. Celkovo sme ako tím potvrdili, že výkonnosť máme a aspoň o etapové prvenstvá môžeme súperiť s najlepšími," uviedol Maroš Kováč.

V sobotu sa na štart v Leviciach postavilo 109 cyklistov z pôvodne 133-členného pelotónu. Na rovinatých cestách v teplom počasí sa už krátko po štarte odpútali z balíka Kazach Tilegen Maidos, Slovinec Dejan Bajt a Nór Kristian Engen Forbord. Postupne si vypracovali vyše štvorminútový náskok. Z tria bol najvyššie v celkovej klasifikácii Maidos, ktorý figuroval pred etapou s odstupom 59 sekúnd na Polivodu na 33. mieste. Stovky divákov v obciach a mestách hnali pelotón dopredu a jeho manko na trio sa začalo s blížiacou sa Bratislavou znižovať. Na rýchlostnej prémii v Gabčíkove (126,3 km) bola ešte bola dvojminútová. Na dunajskej hrádzi, po ktorej si záver etapy pred pelotónom vyskúšali rekreační jazdci, sa potom odohrával súboj tímov o najlepšie pozície pre špurt, keďže únik sa stal minulosťou. V posledných stovkách metrov predviedli najlepšiu kooperáciu jazdci zoskupenia Kolss a pripravili víťazný finiš pre Kulyka. 

Výsledky - cyklistické preteky Okolo Slovenska:
5. etapa (Levice - Bratislava, 178,6 km): 1. Andrij Kulyk (Ukr.) Kolss 4:10:02 h, 2. Christian Delle Stelle (Tal.) MG Kvis - Wilier, 3. Roman van Uden (N. Zél.) CCN Cycling Team, 4. Sergej Nikolajev (Rus.) Itera - Kaťuša, 5. Matej Mugerli (Slovin.) Adria Mobil, 6. Liam Bertazzo (Tal.) MG Kvis - Wilier, 7. Maroš Kováč (SR) Dukla Trenčín Trek, 8. Jan Tratnik (Slovin.) Amplatz BMC, 9. Matthew Brammeier (Ír.) Synergy Baku, 10. Davide Mucelli (Tal.) Meridiana Kamen, ... 19. Erik Baška (SR) Dukla Trenčín Trek, 29. Róbert Malík (SR) Epic Janom Greenway, 37. Miroslav Debnár (SR) CK Banská Bystrica, 39. Marek Čanecký (SR) Amplatz BMC, 41. Ľuboš Malovec (SR) Dukla Trenčín Trek všetci čas ako víťaz 

Konečné poradie po 5. etape: 1. Alexander Polivoda (Ukr.) Kolss 17:50:31 h, 2. Kristjan Fajt (Slovin.) Adria Mobil +10 s, 3. Matija Kvasina (Chor.) Gourmetfein +19, 4. Peter Koning (Hol.) Metec - TKH +28, 5. Matej Mugerli (Slovin.) Adria Mobil +30, 6. Jesper Asselman (Hol.) Metec - TKH +31, 7. Pawel Bernas (Poľ.) BDC Marcpol +33, 8. Sjörd van Ginneken (Hol.) Metec - TKH +37, 9. Kamil Gradek (Poľ.) BDC Marcpol +40, 10. Radoslav Rogina (Chor.) Adria Mobil +40, ... 19. Maroš Kováč (SR) Dukla Trenčín Trek +53, 36. Matej Jurčo (SR) Dukla Trenčín Trek +1:03 min, 37. Patrik Tybor (SR) Dukla Trenčín Trek +1:03, 41. Martin Mahďar (SR) Dukla Trenčín Trek +1:15, 43. Marek Čanecký (SR) Amplatz BMC +1:25

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok