Putin sa v prítomnosti Merkelovej stretol s Porošenkom

TASR SITA TA3
6.6.2014 14:45

Ruský prezident Vladimir Putin sa v rámci osláv 70. výročia vylodenia spojencov vo francúzskej Normandii stretol s novozvoleným ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, informovala o tom agentúra Reuters.

Putin sa v prítomnosti Merkelovej stretol s Porošenkom
SITA/AP

Západní predstavitelia dúfajú, že neformálne kontakty medzi Putinom a Porošenkom počas tejto jednodňovej akcie by mohli uvoľniť napätie, ktoré vládne v otázke budúcnosti Ukrajiny po ruskej anexii Krymského polostrova.

"Konverzácia sa týkala možných opatrení na deeskaláciu napätia ako aj možného uznania zvolenia Porošenka zo strany Moskvy. Detaily prímeria majú byť prerokované počas nadchádzajúcich dní," informovala kancelária francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda. Dodala, že prediskutované budú aj ekonomické dôsledky krízy. Obaja lídri sa napriek rozkolu rozprávali pred oficiálnym obedom 15 minút, pričom si podali ruky.

Francúzski diplomati vopred naznačili, že prípadné podanie rúk by mohlo signalizovať Putinovo tiché uznanie Porošenkovej legitímnosti vo funkcii hlavy štátu.

Na oslavy 70. výročia Dňa-D pozval Porošenka ako svojho osobného hosťa francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý zdôraznil, že oslavy vylodenia by mali  "poslúžiť veci mieru". Novozvoleného ukrajinského prezidenta čaká už v sobotu slávnostná inaugurácia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok