V cirkevnom sirotinci odhalili masový hrob, biskup je zdesený

TASR
5.6.2014 12:17

Írska rímskokatolícka cirkev nariadila rádu mníšok, ktorý kedysi prevádzkoval domov pre slobodné matky v meste Tuam, kde sa našiel masový hrob s takmer 800 detskými kostrami, že v prípade začatia vyšetrovania musí spolupracovať s vyšetrovateľmi, informovala dnes agentúra Reuters.

V cirkevnom sirotinci odhalili masový hrob, biskup je zdesený
ČTK

Tuamský arcibiskup Michael Neary vyhlásil, že hoci jeho diecéza nemala s domovom prevádzkovaným rádom Kongregácia sestier Bon Secours nič spoločné, rozsah strašného nálezu detských kostier v domove spravovanom cirkvou v nej vyvolal zdesenie.

"Môžem si len začať predstavovať to obrovské emocionálne vypätie, ktoré tie matky prežívali, keď dávali svoje deti na adopciu, alebo keď ich videli zomierať. Tá bolesť a zúfalstvo, ktoré museli znášať, presahuje naše chápanie," uviedol vo svojom vyhlásení arcibiskup Neary. "Bez ohľadu na to, koľko času odvtedy uplynulo, ide o záležitosť vyvolávajúcu veľké rozhorčenie verejnosti a treba v nej bezodkladne konať," dodal Neary. Kongregácia sestier Bon Secours sa k prípadu nevyjadrila.

Kedysi všemocnou írskou cirkvou otriasol celý rad škandálov okolo zneužívania alebo zanedbávania detí.
Na základe úradných záznamov je zrejmé, že v "domove pre matky s deťmi" v grófstve Galway zomrelo pred jeho zatvorením 796 detí, uviedla historička Catherine Corlessová, ktorá sa prípadom zaoberala. Podľa Corlessovej boli telá detí pochované v septiku na pozemku opatrovateľského domova a niektoré z nich mali v čase smrti len tri mesiace.

Katolícka cirkev spravovala v Írsku v 20. storočí viacero domovov sociálnych služieb, medzi ktoré patrili aj "domovy pre matky s deťmi", kam pred pôrodom posielali slobodné tehotné ženy vrátane obetí znásilnenia.

Slobodné matky a ich deti boli chápané ako škvrna na obraze prísne katolíckeho národa. Takéto ženy zároveň predstavovali problém aj pre svojich otcov, najmä kňazov a bohatých ženatých mužov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok