Mičovský z OĽaNO navrhol zrušiť Mečiarove amnestie

SITA
4.6.2014 10:48

Zrušenie Mečiarových amnestií navrhol dnes v parlamente v pozmeňujúcom návrhu k novele ústavy poslanec za OĽaNO Ján Mičovský.

Mičovský z OĽaNO navrhol zrušiť Mečiarove amnestie
SITA

Opozičný poslanec navrhuje zrušiť všetky amnestie udelené vtedajším premiérom s niektorými prezidentskými právomocami Vladimírom Mečiarom, vďaka ktorým sa nezačalo alebo zastavilo trestné stíhanie za činy spáchané v súvislosti so zavlečením prezidentovho syna Michala Kováča do cudziny.

"Pri týchto trestných činoch existuje podozrenie, že sa na nich podieľali štátne orgány," povedal v rozprave Mičovský. Zastavením vyšetrovania týchto trestných činov podľa neho vznikol stav, ktorý výrazne znižuje dôveru v spravodlivosť štátu. Mičovský rovnako pripomenul, že o zrušenie amnestií sa v minulosti opakovane snažilo aj KDH, pričom kresťanskí demokrati argumentovali nemorálnosťou udelených amnestií a porušením morálnych princípov zo strany autora amnestií. Mičovský spojil zrušenie amnestií s novelou ústavy o zmenách v justícii a ochrane manželstva preto, lebo aj novela ústavy odkazuje na morálne princípy a má za cieľ zvýšiť dôveryhodnosť súdnictva.

Poslanec za KDH Martin Fronc považuje Mičovského pozmeňujúci návrh za podpásovku, zrušenie amnestií so zmenami v justícii a ochranou manželstva nijako nesúvisí. Previerky sudcovskej spôsobilosti Fronc označil za prirodzené, podľa exministra školstva aj v armáde je bežné preverovanie fyzickej a psychickej spôsobilosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok