Obama: Porošenko je pre Ukrajinu múdra voľba

TA3 SITA
4.6.2014 07:51

Novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko je „múdra voľba“ pre súčasnú Ukrajinu. Novinárom to po stretnutí s Porošenkom vo Varšave povedal v stredu americký prezident Barack Obama.

Obama: Porošenko je pre Ukrajinu múdra voľba
SITA

Rozhovor sa týkal najmä nastolenia mieru na východe Ukrajiny ale aj otázok podpory ekonomického rastu či zníženia energetickej závislosti Kyjeva na Rusku. Obama s Porošenkom tiež hovorili o možnostiach americkej pomoci pri výcviku ukrajinských bezpečnostných a vojenských síl. Obama vyjadril presvedčenie, že s podporou medzinárodného spoločenstva môže vyrásť na Ukrajine životaschopná demokracia. Sľúbil, že Spojené štáty v tomto Kyjevu pomôžu. „Ukrajinci si múdro zvolili osobu, ktorá ich povedie v tejto kríze,“ vyhlásil americký líder. Svet však musí podľa neho tlačiť na Rusko, aby prestalo podporovať separatistov v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Biely dom v stredu oznámil, že Ukrajine pošle vojenské vybavenie v hodnote piatich miliónov dolárov. Táto pomoc bude zahŕňať ochranné prostriedky a optiku na nočné videnie, čo môže ukrajinskej armáde priamo pomôcť v bojoch so separatistami. Doteraz USA poskytli Ukrajine len pomoc, ktorá sa nedá priamo využiť v boji.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok