Predseda Európskej rady Van Rompuy nebude chýbať na Porošenkovej inaugurácii

TASR TA3
4.6.2014 07:13

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy dnes na tlačovej konferencii pred otvorením summitu krajín G7 v Bruseli potvrdil, že sa zúčastní na inaugurácii novozvoleného ukrajinského prezidenta v Kyjeve 7. júna.

Predseda Európskej rady Van Rompuy nebude chýbať na Porošenkovej inaugurácii
SITA

Informovala o tom tlačová agentúra UNIAN.

Pozvanie na uvedenie novej hlavy ukrajinského štátu do funkcie už v uplynulých dňoch akceptovali napríklad americký viceprezident Joe Biden, poľský prezident Bronislaw Komorowski, najvyššia litovská predstaviteľka Dalia Grybauskaite či úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aktuálny švajčiarsky prezident Didier Burkhalter. Medzi pozvanými sú okrem iných aj prezidenti Gruzínska, Moldavska či Nemecka, najvyšší ruský predstaviteľ Vladimir Putin medzi nimi však nefiguruje.
Herman Van Rompuy dnes súčasne uviedol, že ostávajúcu ekonomickú časť prístupovej dohody medzi Ukrajinou a Európskou úniou podpíšu obe strany "najneskôr 27. júna".

Jednou z dôležitých tém summitu G7 bude aj problematika energetickej bezpečnosti, ktorej akútnosť súvisí s ukrajinskou krízou. Lídri G7 by sa v tejto súvislosti mali zamerať na diverzifikáciu trás a zdrojov energie, modernizáciu energetickej infraštruktúry a efektívnejšie využitie domácich energetických zdrojov.


Situácia na
Ukrajine po nedávnych prezidentských voľbách bude jednou z hlavných tém summitu, na ktorom sa účastníci chcú sústrediť na možnosti pomoci Kyjevu v jeho politických a hospodárskych reformách. Sprísnenie sankcií voči Ruskej federácii sa po náznakoch odsunu jej ozbrojených síl z pohraničia s Ukrajinou neočakáva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok