Egyptským prezidentom bude generál Sísí, získal 96,9 % hlasov

TASR
3.6.2014 19:30

Egyptská volebná komisia dnes večer potvrdila, že za prezidenta krajiny bol drvivou väčšinou hlasov zvolený bývalý šéf armády, generál Abdal Fattáh Sísí, ktorý dostal 96,91 percenta hlasov.

Egyptským prezidentom bude generál Sísí, získal 96,9 % hlasov
SITA

Hlasovalo zaňho 23,78 milióna voličov, kým jeho jediný protikandidát, ľavicový líder Hamdín Sabáhí, získal tri percentá hlasov. Účasť na voľbách dosiahla 47,45 percenta, informovala tlačová agentúra Reuters.
Po oznámení oficiálnych výsledkov volieb sa na námestí Tahrír v centre Káhiry zhromaždilo niekoľko tisíc ľudí, ktorí odpaľovali svetlice, radovali sa a spievali piesne oslavujúce armádu.

Účasť na tohtoročných voľbách bola slabšia ako v roku 2012, keď sa na voľbách zúčastnilo 52 percent voličov. Vtedy vyhral islamista Muhammad Mursí, ktorého vlani zosadila armáda pod vedením Sísího.

Popularita 59-ročného Sísího sa od júlového zosadenia Mursího zvýšila. Podľa názoru prívržencov bývalého šéfa armády Sísí dokáže ukončiť nepokoje v Egypte a zastaviť ekonomický úpadok, ktorý v posledných troch rokoch ničí krajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok