Slovenky potrebujú doladiť defenzívu i realizáciu signálov v ofenzíve

TASR TA3
2.6.2014 22:38

Medzinárodný basketbalový turnaj Veľká cena Slovenska bol jedinou hernou previerkou ženskej reprezentácie pred blížiacou sa kvalifikáciou o postup na majstrovstvá Európy 2015. Slovenky prešli turnajom bez jedinej prehry a zúročili tak tvrdú trojtýždňovú prípravu.

"Bolo na nás vidieť únavu, pretože sme tri týždne tvrdo trénovali. V poslednom zápase už bolo vidieť i psychickú únavu, ale všetky stretnutia nám veľmi pomohli," uviedol tréner Maroš Kováčik, ktorého zverenky v nedeľňajšom záverečnom súboji proti Maďarsku vyhrávali po prvej desaťminútovke 19:3, no v závere sa strachovali o výsledok. "Sú to klasické znaky reprezentačných družstiev, ktoré sú pokope málo a hráčky sa nepoznajú tak dobre ako v kluboch. Poučili sme sa z toho a budeme to musieť simulovať tak, aby sme vytvárali dvojičky, trojičky, ktoré sú spolu v kluboch a dobre sa poznajú. Je to ponaučenie pre celý realizačný tím," prezradil hlavný kormidelník.

Na jeho slová nadviazala i kapitánka Zuzana Žirková, ktorá pri víťazstve nad Maďarskom (62:59) pridala k šiestim bodom aj päť doskokov a rovnaký počet asistencií. "Dalo sa čakať, že takto nebudú hrať celý zápas a prelomili to. Po prvej desaťminútovke začali hrať lepšie, my sme prestali brániť, tak ako sme bránili dovtedy a to bola asi najväčšia chyba. Bohužiaľ, prípravných zápasov bolo málo, verím však, že sa s tým vyrovnáme a v nedeľu vstúpime do kvalifikácie ME víťazstvom," zaželala si Žirková, ktorá videla ešte rezervy predovšetkým v obrannej fáze, ale i útoku pri realizovaní signálov.

Spokojnosť s turnajom neskrývala po poslednom stretnutí naturalizovaná Slovenka Kristi Toliverová, ktorú trápilo menšie zranenie členka. "Som spokojná, hrali sme dobre. Samozrejme, v poslednom zápase bolo vidieť trošíčku nepriazeň osudu. Nemali sme čas na odpočinok. Takéto veci sa však stávajú, keď hráte tri zápasy v priebehu troch dní. Dostali sme sa cez to a dokázali sme zvíťaziť," zamyslela sa Toliverová a k zraneniu členka dodala: "Ide iba o bolesť v členku, ktorá súvisí zo starším zranením. Musím ho troška zrehabilitovať a posilniť. Bolo zaťažujúce odohrať tri duely, doprajem mu odpočinok a bude to dobré."


Toliverová už v pondelok odletela späť do USA, kde by v najlepšej ženskej basketbalovej súťaži mala odohrať tri duely za Los Angeles Sparks. Podľa jej slov by sa mala vrátiť späť na Slovensko 11. júna a o štyri dni neskôr zasiahnuť do tretieho kvalifikačného duelu proti reprezentácii Poľska. Ten odohrajú slovenské reprezentantky v poľskom meste Wladyslawowo (17.00). "Zvykla som si na cestovanie medzi Amerikou a Európou. Mám dvadsaťsedem rokov a v Európe už hrám šesť rokov. Som zvyknutá veľa cestovať a súčasne si dávam pozor na svoje telo, starám sa o neho," prezradila naturalizovaná Slovenka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok