Fatah a Hamás ohlásili spoločnú vládu

SITA TA3
2.6.2014 15:48

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v pondelok informoval o vymenovaní novej vlády "národnej jednoty", ktorej vytvorenie je súčasťou dohody o zmierení medzi jeho Fatahom a islamistickým hnutím Hamás.

Fatah a Hamás ohlásili spoločnú vládu
SITA/AP

Kabinet bude mať 17 členov a jedným z jeho cieľov bude "nastolenie mieru". "Dnešným ohlásením vlády národnej jednoty deklarujeme ukončenie rozdelenia, ktoré napáchalo katastrofické škody," uviedol Abbás na ceremónii v Rámalláhu. Traja noví ministri sa však na podujatí na Západnom brehu nemohli zúčastniť, keďže ich nepustili cez hranice Hamásom ovládaného Pásma Gazy.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ešte v nedeľu medzinárodné spoločenstvo varoval, aby novú palestínsku vládu neuznávali. Dôvodom je podľa neho fakt, že Hamás je "teroristická organizácia vyzývajúca na zničenie Izraela". "Medzinárodná komunita by ju (palestínsku vládu) nemala uznať. Neprospeje to mieru, len to posilní teror," uviedol.

Fatah a Hamás informovali o zámere zostaviť spoločnú vládu ešte 23. apríla. Znepriatelené palestínske frakcie ešte v roku 2011 uzavreli Egyptom sprostredkovanú dohodu o prímerí, tú sa však až doteraz nepodarilo uviesť do praxe. Izrael doteraz oficiálne rokoval len s Fatahom a rozhovory s militantným Hamásom dlhodobo odmieta. V reakcii na oznámenie palestínskej vlády národnej jednoty preto ešte v apríli okamžite rozhodol o pozastavení vzájomných mierových rokovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok