Gazprom dal Ukrajine viac času na urovnanie dlhu

SITA TA3
2.6.2014 12:15

Ruský plynárenský gigant Gazprom posunul Ukrajine termín, dokedy má zaplatiť vopred za dodávky plynu z Ruska, o jeden týždeň na 9. júna.

Gazprom dal Ukrajine viac času na urovnanie dlhu
TASR

Gazprom pôvodne hrozil, že s účinnosťou od utorka tohto týždňa bude musieť Kyjev za dodávky ruského plynu platiť vopred. Ruský energetický podnik predtým v pondelok potvrdil, že od ukrajinskej štátnej spoločnosti Naftogaz prijal 786 mil. USD za februárové a marcové dodávky plynu. Podľa generálneho riaditeľa Gazpromu Alexeja Millera celkový dlh Kyjeva k 1. aprílu predstavoval 2,24 mld. USD a od jeho uhradenia, ako aj od pokroku pri platbách za aprílové a májové dodávky, bude závisieť, či Gazprom vo vzťahu k Ukrajine prejde na režim platieb vopred. Platby za máj by sa mali uhradiť pred 9. júnom, uviedol vo vyhlásení Miller.

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz poslala ruskému plynárenskému monopolu Gazprom návrh zmien v existujúcom kontrakte na dodávky zemného plynu z Ruska. Navrhované úpravy sa týkajú ceny, objemu a podmienok pre dodávky zemného plynu, uviedol v pondelok bez ďalších podrobností Naftogaz. Zástupcovia Ukrajiny, Európskej únie a Ruska sa majú stretnúť na štvrtom kole rozhovorov neskôr v pondelok. Rusko zvýšilo od marca cenu plynu pre Ukrajinu na 485 dolárov za tisíc kubických metrov, čo je najvyššia cena v Európe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok