SDKÚ-DS chce pre euroval dodatok ku Koaličnej zmluve

TA3, SITA
27.9.2011 12:53

SDKÚ-DS ponúka koaličným partnerom pre schválenie eurovalu dodatok ku Koaličnej zmluve.

SDKÚ-DS chce pre euroval dodatok ku Koaličnej zmluve

Tento zákon by stanovil, že o všetkých nových záväzkoch SR vyplývajúcich z eurovalu bude rozhodovať vláda a parlamentný výbore pre financie, menu a rozpočet. Podľa Dzurindu Prezídium SDKÚ-DS schválilo tento návrh jednomyseľne. Návrh dodatku ku Koaličnej zmluve dáva podľa Dzurindu punc serióznosti, keď sa partneri zhodnú na niečom novom. „Koaličnou zmluvou ponúkame, že sa vzdáme časti významných kompetencií ministra financií, ktorý je nominantom SDKÚ-DS,“ dodal.

Podľa Dzurindu na rokovaní vlády sa zo zásady rozhoduje konsenzom. Každá strana má na jej rokovaniach právo veta. Strana, ktorá nebude súhlasiť s návrhom na rokovaní vlády, si môže vynútiť rokovanie Koaličnej rady. Ak si niektorá strana bude želať v tejto otázke zakomponovať právo veta, môže takú požiadavku nastoliť. Dzurinda stále vidí priestor na to, aby koalícia našla kompromis o eurovale. „Toto považujem za kľúčové. Vždy sa nám v dobrom vrátilo, keď sme hľadali zhodu, keď sme boli trpezliví. Ponúkame jednu z alternatív. Netvrdím, že kompromis nemôže mať aj inú podobu,“ zdôraznil s tým, že v ich návrhu odstupuje minister financií časť svojich kompetencií vláde a parlamentnému výboru.

Chceme ukázať dobrú vôľu,“ dodal. Pri eurovale ide podľa Dzurindu o našu menu a naše úspory. „Je našou povinnosťou argumentovať a snažiť sa nájsť východisko,“ uviedol. Zároveň priznal, že na prezídiu okrajovo hovorili aj o spájaní hlasovania o eurovale s dôverou vláde.

Spojenie hlasovania o eurovale s vyslovením dôvery vláde je podľa premiérky Ivety Radičovej predčasným krokom. „Je predčasné uvažovať týmto smerom. Je predčasné, aby som siahla po takto krajnom nástroji, ktorý môže viesť k politickej destabilizácii, ale hlavne, ktorý úplne zabráni, aby sme dokončili rozbehnuté zmeny,“ uviedla Radičová pred novinármi pred rokovaním Prezídia SDKÚ-DS.

Zároveň uviedla, že spojenie hlasovania o eurovale s dôverou vláde je vždy jednou z možností. Takto to formulovala aj na Koaličnej rade. Pripomenula tiež slová nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, podľa ktorej hlasovanie o eurovale je hlasovaním o veci a nevidí najmenší dôvod, aby to spájala s dôverou vláde.

Radičová zároveň ponúka koaličným partnerom riešenie, aby sme vo vzťahu k našim záväzkom k eurozóne v žiadnom prípade nezablokovali ostatné krajiny, a zároveň, aby sme v žiadnom prípade nepoužili ani cent z našich garancií nesprávnym smerom. Zdôraznila, že vláda má záväzok voči občanom SR - riešiť zamestnanosť, znižovať nezamestnanosť, vyriešiť problémy v zdravotníctve, školstve. „Máme záväzok dokončiť reformy, prijať štátny rozpočet. Neviem si predstaviť horšiu situáciu ako politickú nestabilitu pre SR. Zároveň máme záväzky ako členská krajina eurozóny a EÚ. Som si ich plne vedomá práve preto, že slovenská ekonomika je úplne otvorená vplyvom zvonku a máme povinnosť stavať hrádze a bariéry, aby nás nezasiahla recesia. Je to v našom záujme,“ zdôraznila predsedníčka vlády.

Euroval podporujú tri koaličné strany. Proti je však strana Sloboda a Solidarita (SaS). Opozičný Smer-SD verbálne euroval podporuje, ale v parlamente je ochotný hlasovať len v takom prípade, ak za neho zahlasuje celá koalícia. Možnú podporu eurovalu dnes vyjadrili štyria poslanci z hnutia Obyčajní ľudia, z ktorých traja patria do poslaneckého klubu SaS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok