Kiska zvíťazil s náskokom, Fico nezískal ani jedno krajské mesto

SITA TASR TA3
30.3.2014 03:00

Víťazom druhého kola prezidentských volieb sa teda stal Andrej Kiska. Novozvolená hlava štátu získala vyše 59 percent hlasov voličov. Podľa oficiálnych výsledkov porazil svojho súpera Roberta Fica o vyše 18 percent.

Kiska bodoval najmä na južnom Slovensku

Prezidentom Slovenskej republiky sa 15. júna stane občiansky kandidát Andrej Kiska. V sobotňajšom druhom kole prezidentských volieb podľa oficiálnych výsledkov, ktoré na dnešnej tlačovej besede zverejnila Ústredná volebná komisia, získal občiansky kandidát Andrej Kiska 1 307 065 hlasov oprávnených voličov, čo predstavuje 59,38 percenta odovzdaných hlasov. Súčasný premiér Robert Fico (Smer-SD) dostal hlasy 893 841 oprávnených voličov, čo je 40,61 percenta. Volebná účasť dosiahla 50,48 percenta. To, že kandidáti majú spolu 99,99 percent je podľa predsedníčky Štatistického úradu SR Ľudmily Benkovičovej spôsobené zaokrúhľovaním.

Ako zhodne na tlačovej besede uviedli zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová, predseda ÚVK Peter Nyilfa a viceprezident Policajného zboru SR Ľubomír Ábel, priebeh 2. kola volieb prezidenta bol pokojný, bezproblémový a bez vážnejších narušení poriadku. Polícia v súvislosti s voľbami dostala šesť trestných oznámení, tri z nich postúpila inému orgánu na riešenie a tri ďalej preveruje. Okrem toho zaznamenala dva priestupky. Kupovanie hlasov sa zatiaľ nedokázalo, polícia trestné oznámenie ďalej preveruje.

Z 4 406 261 oprávnených voličov zapísaných vo voličských zoznamoch prišlo v sobotu 29. marca do volebných miestností 2 224 382 oprávnených voličov, ktorým boli vydané obálky. Účasť na hlasovaní tak dosiahla 50,48 percent. Z vydaných obálok vhodili voliči do volebných urien 2 223 812 (99,97% zo všetkých) a z nich bolo v 2 200 906 hlasov platných (98,96%). Podľa predsedníčky Štatistického úradu SR Ľudmily Benkovičovej, z toho vyplýva, že 23 806 voličov odovzdalo neplatný hlasovací lístok.

Volebná účasť bola vyššia v mestách a najviac voličov prišlo hlasovať v obvode Senec, Bratislava a Pezinok. Najmenej naopak volili v obvode Trebišov. Za Andreja Kisku najviac hlasovali vo volebných obvodoch Dunajská Streda, Komárno, Senec a Bratislava. Najmenej hlasov mu dali v Čadci, Svidníku, Vranove nad Topľou a v Stropkove. Za Fica najviac hlasov naopak dali voliči v Čadci, vo Svidníku a vo Vranove nad Toplou a najmenej v Dunajskej Strede, Komárne, Senci a v Bratislave.

Fico prehral vo všetkých krajských mestách

Budúci prezident Andrej Kiska porazil Roberta Fica vo všetkých krajských mestách. V obvode hlavného mesta Bratislavy Andrej Kiska absolútne porazil Roberta Fica v pomere 74 ku 26 percent hlasov voličov.

Kiskovi tam odovzdalo hlasy 70 percent voličov, Ficovi 30 percent hlasujúcich. Kiska vyhral aj v Banskej Bystrici a Prešove, kde dostal 61 percent hlasov, Fico 39 percent. V Trnave volilo Kisku 55 percent voličov, Fica 45 percent hlasujúcich.

Tesnejšie výsledky boli v Trenčíne, kde Kisku volilo 54 percent voličov, Fica 46 percent, ako aj v Nitre - Kiska tam dostal 53 percent, Fico 47 percent a v Žiline, kde Kisku volilo 51 percent voličov, Fica 49 percent hlasujúcich.

Kiskovi gratulovali lídri Európskej únie

Lídri Európskej únie gratulovali dnes Andrejovi Kiskovi k víťazstvu v sobotňajších prezidentských voľbách na Slovensku.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy vyjadrili vo vyhláseniach v mene EÚ presvedčenie, že nový prezident prispeje k riešeniu výziev, ktorým čelí Slovenská republika, i k spoločným európskym cieľom.

"Mnohé výzvy, pred ktorými dnes stoja Slovensko a EÚ, možno najlepšie zvládnuť pomocou spolupráce medzi európskymi partnermi. Spolieham sa na vašu aktívnu účasť na oboznamovaní vašich občanov s jedinečným európskym projektom a posilňovaní úlohy Európskej únie ako silného hráča na svetovej scéne a pri ochrane jej občanov," uviedol Barroso.

Van Rompuy vyjadril tiež vďaku doterajšiemu slovenskému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi za jeho desaťročné pôsobenie vo funkcii hlavy štátu, počas ktorého krajina vstúpila do EÚ a prijala za svoju menu euro.

Poľský prezident Bronislaw Komorowski rovnako zagratuloval Kiskovi v telefonáte, v ktorom hovorili tiež o ukrajinskej kríze, uviedol vedúci poľskej prezidentskej kancelárie Jaromir Sokolowski pre tlačovú agentúru PAP.

Komorowski pozval Kisku na návštevu Poľska v novej funkcii. Vyjadril súčasne nádej, že prezidenti budú pokračovať v spolupráci na bilaterálnej úrovni, vo Vyšehradskej štvorke, v EÚ i v NATO. Obaja sa podľa Sokolowského zhodli, že vo svetle ukrajinskej krízy má spolupráca Poľska a Slovenska ako susedov Ukrajiny mimoriadny význam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok