MAAE: S Iránom došlo k pokroku, veľa práce však ostáva

SITA TA3
10.2.2014 15:55

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) signalizovala v pondelok svoje odhodlanie dostať sa na koreň podozreniam, že Irán pracuje na výrobe atómovej bomby. Stalo sa tak deň po tom, čo Teherán súhlasil s tým, že MAAE umožní širšie preveriť povahu jeho jadrového programu.

Hlavný jadrový inšpektor Tero Varjoranta povedal, že počas rokovaní 8.-9. februára v Teheráne bol dosiahnutý pokrok, je však potrebné najmä objasniť obavy okolo možného prepojenia programu na vojenské účely. "Stále je ešte veľa nevyriešených problémov," poznamenal námestník generálneho riaditeľa MAAE Varjoranta po návrate z iránskej metropoly. Ako dodal, všetkými sa budú ešte zaoberať.

Irán v nedeľu súhlasil, že umožní širšie preverenie svojho jadrového programu. Rokovanie s MAAE bolo zamerané na citlivé otázky súvisiace s armádou a vojenskou činnosťou. Ide o prielom v dlhoročnom spore a neistote, či sa Teherán nesnaží vyrobiť jadrovú bombu. Ide tiež o pozitívny signál pre medzinárodné spoločenstvo pred plánovaným rokovaním svetových mocností združených v takzvanej skupine P5+1 a Iránu.

Teherán bude so Spojenými štátmi, Čínou, Ruskom, Britániou, Francúzskom a Nemeckom najbližšie rokovať 18. februára vo Viedni. Islamská republika popiera, že by sa usilovala o získanie jadrovej zbrane a práva na využívanie jadrovej energie sa odmieta vzdať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok