Sídlo ombudsmana chce Paška presťahovať do Košíc

SITA TASR
30.1.2014 15:53

Sídlo verejného ochrancu práv by sa malo presťahovať na východ, konkrétne do sídla Ústavného súdu v Košiciach. Navrhuje to predseda parlamentu Pavol Paška, ktorý chce už v marci predložiť návrh zákona, ktorý by túto zmenu zaviedol.

Sídlo ombudsmana chce Paška presťahovať do Košíc
SITA

"Predpokladám, že sa tak úrad ombudsmana bude môcť oveľa dôslednejšie zaoberať touto problematikou," povedal Paška vo svojom prejave v parlamente.

Paška tvrdí, že by mala ombudsmanka sídliť bližšie k problematickým oblastiam. Primátor Košíc Richard Raši konštatoval, že ombudsmanku v Košiciach veľmi radi privítajú a nájdu jej istotne vhodnejšie priestory, ako sú tie na Ústavnom súde SR. Paška tiež tvrdí, že jej navrhol, aby sa presťahovala do Banskej Bystrice, čo však podľa jeho slov odmietla. "Celý ansámbel, všetci spolupracovníci sú bunka SDKÚ-DS z Bratislavy a je pre nich nepredstaviteľné, aby museli odísť z Bratislavy," vyhlásil Paška.

Úrad verejného ochrancu práv dnes dáva na prenájom budovy 70 % svojho rozpočtu, čo ombudsmanka Dubovcová dlhodobo kritizuje. "Využijem všetky kompetencie, aby sme zmenili zákon tak, aby sídlo ombudsmana bolo v priestore, ktorý je blízky z hľadiska problematiky týchto vzťahov," povedal Paška. Jeho prejav následne vyvolal ostrú reakciu opozície. "Keď už môžete mať v košickom mestskom parku vilu, tak tam spravte aj sídlo ombudsmana," odkázal Paškovi nezaradený poslanec Alojz Hlina.

Paška označil mimoriadnu schôdzu ako lavínu invektív a urážok zo strany opozície na adresu Smeru. Zdôraznil, že polícia musí vždy stáť na strane občanov, ktorých práva sú porušované.

Dubovcová:  Prípadné sťahovanie úradu do Košíc nebude lacné

Prípadné sťahovanie verejnej ochrankyne práv z hlavného mesta do Košíc by daňových poplatníkov nestálo málo, len za odstupné pre zamestnancov by štát zaplatil sumu vo výške minimálne ročného rozpočtu celého ombudsmankinho úradu.

Na dnešnom brífingu po mimoriadnej 30. schôdzi Národnej rady SR takto komentovala verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová návrh o premiestnení úradu, ktorý chce v marci predložiť predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD).

„Takýto návrh plní dve funkcie - je to balíček dve v jednom. Jednak ako trest a výstraha verejnému ochrancovi práv za aktivity, ktoré vykonáva. Po druhé to má ten účinok, že ak by sa to zrealizovalo, jeho činnosť bude ešte viac ochromená, ako je teraz, keď nemá vytvorené dobré pracovné podmienky,“ reagovala ombudsmanka na zámer Pašku na tlačovej konferencii na pôde svojho úradu.

Ombudsmanka na brífingu vysvetlila, že v súčasnosti asi 37 pracovníkov úradu sú mladí ľudia, právnici, ktorí si existenciu zakladajú v Bratislave. Asi ťažko by sa s ňou preto sťahovali na východ alebo do iných vzdialených miest. Preto by im musel štát zaplatiť odstupné.

Kancelária verejného ochrancu práv v tomto roku hospodári s rozpočtom 1 165 043 eura. Je to o 0,63 percenta menej ako v roku 2013. Na prevádzku a služby, v ktorých sú aj výdavky na nájom, dostane úrad o 1,2 percenta menej ako vlani. Úrad verejného ochrancu práv dnes dáva na prenájom budovy 70 percent svojho rozpočtu, čo ombudsmanka Dubovcová dlhodobo kritizuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok