V nemeckom vládnom kabinete sú už známe mená prvých ministrov

TA3,TASR
15.12.2013 15:37

Mená ministrov sa zhodujú s predchádzajúcimi špekuláciami médií. SPD schválilo do koaličnej vlády 6 kandidátov. Mená ľudí, ktorých dosadí konzervatívna únia CDU/CSU zverejnia až večer. Poslanci by mali v utorok zvoliť Angelu Merkelovú tretíkrát za kancelárku.

Angela Merkelová potvrdila, že Nemecko bude mať prvýkrát ministerku obrany

Nemecko bude mať prvýkrát ministerku obrany, povedala dnes spolková kancelárka Angela Merkelová, keď oznámila mená členov svojej konzervatívnej strany, ktorí zasadnú v novej vláde veľkej koalície.
Doterajšia ministerka práce, 55-ročná matka siedmich detí Ursula von der Leyen prevezme od svojho straníckeho kolegu (CDU) Thomasa de Maiziere ministerstvo obrany.
CDU bude mať v tretej vláde Merkelovej ešte troch ďalších ministrov: Wolfgang Schäuble zostáva ministrom financií, Johanna Wanka ministerkou vzdelávania a výskumu a Herman Gröhe bude ministrom zdravotníctva.

Zloženie vlády zverejnili po dva mesiace trvajúcich koaličných rokovaniach CDU a jej bavorskej sesterskej strany CSU so sociálnymi demokratmi, ktorým predchádzali septembrové parlamentné voľby.
Sociálni demokrati (SPD) schválili koaličnú dohodu troch strán ako poslední, v sobotu. Mená svojich šiestich ministrov zverejnili dnes skôr ako CDU svojich ministrov.

Líder SPD Sigmar Gabriel bude mať spojené portfólio ekonomiky a energetiky v čase, keď sa Nemecko pripravuje vzdať jadrovej energetiky. Bývalý minister zahraničia a parlamentný líder SPD Frank-Walter Steinmeier bude znova šéfom diplomacie, túto funkciu zastával už v rokoch 2005-2009.
Alexander Dobrindt (CSU) bude ministrom dopravy a digitálnej infraštruktúry, minister vnútra Hans-Peter Friedrich zmení rezort a bude ministrom poľnohospodárstva, zatiaľ čo Gerd Müller sa stane ministrom rozvoja.

CDU, CSU a SPD plánujú podpísať svoju 185-stránkovú koaličnú dohodu o vytvorení tretej veľkej koalície v dejinách Nemecka v pondelok. Merkelovú už viedla veľkú koalíciu počas svojho prvého mandátu v rokoch 2005-2009.

Kancelárka tiež oznámila, že vytvára novú funkciu vo svojom úrade pre styk s tajnými službami po odhaleniach, že americká Národná bezpečnostná agentúra monitorovala internetovú komunikáciu a mobilné telefóny vo svete, vrátane údajne osobného kancelárkinho mobilu. Kto túto funkciu obsadí bude zverejnené v dohľadnom čase, citovala Merkelovú agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok