Fico: Smer nenesie zodpovednosť za výsledky v Banskobystrickom kraji

TASR SITA TA3
24.11.2013 05:48

Pod víťazstvo Mariana Kotlebu sa výrazne podpísal postoj pravice a hlasy jej voličov, ktorí hlasovali za neho preto, aby vyhral nad Smerom. V reakcii na zverejnené neoficiálne výsledky druhého kola volieb do VÚC to uviedol premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Výsledok v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) pripísal najmä tomu, že SDKÚ-DS a SaS nepodporili kandidatúru Smeru Vladimíra Maňku. Výčitky smeroval aj osobne k predsedovi SDKÚ-DS Pavlovi Frešovi. "Vyhovárať sa na to, že je to vina všetkých strán, je smiešne, keď jeho strana nepodporila Vladimíra Maňku," povedal Fico. "Ak niekto nedokázal podporiť pána Maňku, nesie priamu zodpovednosť," zdôraznil. Podľa jeho slov podstatná časť hlasov pre Kotlebu boli hlasy pravicových voličov, ktorí tak hlasovali najmä proti Smeru. "Boli to slová pravice, ktorá si povedala, že Ancikrist, Satan, Hitler, Mussolini, ktokoľvek je lepší ako Smer, takto to je," zdôraznil Fico.

Obvinil aj médiá, ktoré podľa jeho slov urobili v predchádzajúcich dvoch týždňoch Marianovi Kotlebovi obrovskú kampaň. Strana a ani samotný Vladimír Maňka nenesú na výsledku v BBSK žiadnu zodpovednosť. Maňka má naďalej jeho podporu. "Nevidím žiadny dôvod na jeho riešenie v rámci strany Smer-SD," povedal Fico Na otázku, aká bude spolupráca poslancov Smeru v zastupiteľstve BBSK s Marianom Kotlebom, Fico odpovedal, že "my to zvládneme". "Poslanci sa budú správať štandardne, odmietnu všetky veci, ktoré smerujú k extrémizmu," oznámil Fico.

Ďalej zdôraznil, že v každom prípade rešpektuje výsledok volieb. "Rešpektujeme vôľu voličov, ktorí sa rozhodli pre pána Kotlebu, ale aj pánov Belicu, Mikuša i Trebuľu." Zopakoval, že Smer-SD vyhral. "Máme šesť županov z ôsmich a o 25 poslancov v zastupiteľstvách krajov viac ako v predchádzajúcom období," skonštatoval. Bratislava je podľa neho osobitná záležitosť. "Tu sa všetci spojili proti Smeru," povedal.

Podobne ako Maňka aj Monika Flašíková Beňová má jeho podporu a podporu strany Smer. Strana ju podporí v kandidatúre na post europoslankyne v májových voľbách.

Prezident Ivan Gašparovič je z Kotlebovho úspechu prekvapený

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič je prekvapený z výsledku 2. kola volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), no vníma ho ako varovanie, ktoré prišlo včas. Reakciu prezidenta na víťazstvo Mariana Kotlebu TASR poskytol Gašparovičov hovorca Marek Trubač.

"Je to výzva, aby politici prestali byť nevšímaví a ľahostajní k veciam, ktoré dlhodobo trápia občanov. Sklamaní voliči sú tak nútení hľadať pomoc v osobách a stranách bez programu, ktoré získavajú hlasy šírením extrémizmu a populizmu," uviedol Gašparovič.

Víťazstvo Mariána Kotlebu vzbudilo pozornosť aj v Českej republike

Výsledok slovenských regionálnych volieb si všimli aj svetové médiá

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok