KĽDR testuje chemické zbrane na politických väzňoch, tvrdia utečenci

SITA
14.10.2013 21:56

Severná Kórea testuje chemické zbrane na politických väzňoch, ktorých zadržiavajú v neslávne známych gulagoch po celej krajine. V pondelok o tom píše britský denník The Daily Telegraph s odvolaním sa na bývalých väzňov a dozorcov, ktorým sa podarilo utiecť z KĽDR. Zároveň pripomína, že takéto tvrdenie sa len veľmi ťažko dokazuje. Podozrenie priniesla najnovšia správa rešpektovanej internetovej stránky 38 North, ktorú prevádzkuje Americko-kórejský inštitút pri Škole Jonha Hopkinsa.

KĽDR testuje chemické zbrane na politických väzňoch, tvrdia utečenci
SITA

Jeden zo severokórejských utečencov, ktorý pracoval ako dozorca vo väzenskom tábore číslo 22, napríklad popísal, ako zdravých väzňov zatvorili do presklenej miestnosti, do ktorej vpúšťali plyn. Celý proces a jeho účinky pritom monitorovali technici a vedci. Bývalý dozorca vystupujúci pod menom Kwon Kjok podľa vlastných slov videl, ako v dusivom plyne zomrela celá rodina - rodičia, syn a dcéra. "Rodičia zvracali a umierali, no do poslednej chvíle sa snažili zachrániť deti umelých dýchaním," povedal. Podobné experimenty v internačnom tábore na ostrove pri západnom pobreží KĽDR popísal aj ďalší bývalý predstaviteľ armády, ktorý z krajiny emigroval. O testovaní chemických a biologických zbraní na telesne postihnutých deťoch zas informovala juhokórejská ľudskoprávna skupina, ktorú však nemenovali.

Pchjongjang je údajne schopný vyrobiť asi 4 500 ton chemických bojových látok ročne a v prípade vojny je túto produkciu schopný zvýšiť až na 12 000 ton. Severokórejský režim podľa viacerých zdrojov vyrába napríklad kyanovodík, fosgén, sarín, chlór a viacero druhov plynu yperit.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok