Zomrel muž, ktorý bol viac ako 50 rokov šéfom Nintenda

SITA
19.9.2013 16:31

Vo veku 85 rokov zomrel Hiroshi Yamauchi, muž, ktorý v rokoch 1949 až 2002 viedol spoločnosť Nintendo. Počas jeho šéfovania prešlo Nintendo od výroby japonských hracích kariet k vývoju počítačových hier. Medzi tie najznámejšie patria Super Mario, Donkey Kong či Zelda.

Zomrel muž, ktorý bol viac ako 50 rokov šéfom Nintenda
SITA

Yamauchi, ktorý bol vnukom samotného zakladateľa spoločnosti, zároveň vlastnil najväčší podiel akcií Nintenda, pričom išlo o zhruba 10 percent z nich. V roku 2008 ho tiež vyhlásili za najbohatšieho muža v Japonsku.

Yamauchi nastúpil do funkcie riaditeľa po svojom otcovi v roku 1949. Následne musel v 60. rokoch odvracať bankrot po tom, ako spoločnosť neuspela pri pokusoch o rozšírenie produktových línií o hračkárske zbrane a detské kočíky. Keď sa Nintendo začalo venovať vývoju videohier, dbal Yamauchi najmä na ich samotnú kvalitu, nie hardvérovú náročnosť. Následne sa v roku 1977 stretol s Shigeru Miyamotom, z ktorého sa stal vedúci vývojár. Ten sa zaslúžil aj o vytvorenie už spomínaných postavičiek Super Maria, Donkey Konga a Zeldy. Napokon v roku 1980 vydalo Nintendo prvú ručnú konzolu na svete s názvom Game & Watch. Nasledovala rodinná konzola Famicom (1983), na ktorú v 90. rokoch úspešne nadviazali Super Nintendo, Game Boy a Nintendo 64. Poslednou konzolou, ktorá vznikla počas Yamauchiho šéfovania, bolo Nintendo GameCube.

Informácie pochádzajú z webstránky www.telegraph.co.uk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok