Rakúsko hovorí vodnému dielu na Dunaji stále nie

SITA
19.9.2013 14:22

Rakúska strana stále trvá v súvislosti s výstavbou vodného diela na Dunaji na negatívnom stanovisku. Vodnému dielu hovorí ´nie´. Agentúru SITA o tom informoval predseda správnej rady občianskeho združenia Nie ropovodu Miroslav Dragun.

Rakúsko hovorí vodnému dielu na Dunaji stále nie
SITA

Jeho predstavitelia sa dnes stretli so zástupcami Rakúskeho veľvyslanectva na Slovensku. Na ňom rokovali o vodnom diele Bratislava - Pečniansky les, pričom rakúsku stranu oboznámili s výhradami voči tejto stavbe. Predmetom ich stretnutia však bol podľa Draguna ajropovod Bratislava - Schwechat Pipeline. "Rakúska strana sa do trasovania ropovodu na slovenskej strane nestará a ani nemieni starať, no zároveň potvrdila, že pozemok v Kittsee, kde sa má ropovod napájať, je už vybratý," povedal agentúre SITA Dragun. Ako ďalej dodal, Rakúsko považuje ropovod za pre nich strategický a dôležitý projekt. Združenie teraz čaká na vyjadrenie rakúskeho ministerstva hospodárstva na otázku, prečo, keď sa projekt ropovodu týka aj Rakúska a je preň taký dôležitý, ho má financovať len slovenská strana.

Výstavba vodného diela Bratislava - Pečniansky les, ktorej plány pochádzajú z dielne ministerstva hospodárstva, by podľa občianskeho združenia Nie ropovodu nutne odstavila dva vodné zdroje - Sihoť a Pečniansky les. Priehrada bude podľa Draguna atakovať oba vodné zdroje, pričom zdroj Pečniansky les ohrozia samotné plavebné komory. Rezort hospodárstva podľa neho argumentuje v tomto projekte zlepšením plavebnej dráhy na Dunaji. Podľa názoru združenia a iných odborníkov však zlepšenie plavebnej dráhy nemožno porovnávať s možným rizikom odstavenia dvoch veľkých vodných zdrojov, ktoré zásobujú približne pol milióna obyvateľov Bratislavského kraja. "V súčasnosti by výstavba vodného diela viedla k narušeniu ekosystémov a následnému úplnému zániku lužných lesov, mokradí a celých rastlinných a živočíšnych spoločenstiev, hlavne v chránených oblastiach Sihoť, Pečniansky les a Karloveské rameno," informovala podpredsedníčka združenia a ekologička Liliana Rástocká. Zaplavením území a zmenou vodného režimu by sa zastavila migrácia vzácneho vodného vtáctva a takisto samotné zahatanie Dunaja by viedlo k ohrozeniu migrácie rýb, ako napríklad jesetera.

Veľmi diskutovanou témou zo strany občianskeho združenia Nie ropovodu je aj ropovod Bratislava-Schwechat Pipeline. Ten má prepájať ropovodný systém Družba s rafinériou Schwechat pri Viedni. Realizáciu projektu majú na starosti slovenský prepravca ropy, spoločnosť Transpetrol a rakúska firma OMV. Ropovod by mal stáť 75 až 140 mil. eur. Na financovaní projektu sa majú podieľať obe spomínané spoločnosti. Do konca tohto roka sa majú pripraviť potrebné dokumenty, ktoré zabezpečia realizáciu projektu. Známa by mala byť aj trasa, kadiaľ nový ropovod povedie. Práve možné trasy ropovodného prepojenia vyvolali veľkú diskusia tak na strane ochranárov, ako aj na strane laickej verejnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok