RWE údajne zvažuje zmrazenie platov na tri roky

SITA
19.9.2013 10:53

Nemecká energetická spoločnosť RWE v rámci programu na znižovanie nákladov zvažuje návrh na trojročné zmrazenie platov svojich zamestnancov. Agentúru Reuters o tom v stredu informoval zdroj z prostredia energetického priemyslu.

RWE údajne zvažuje zmrazenie platov na tri roky

Druhý najväčší producent elektriny v Nemecku by v rámci svojho programu "Neo" chcel ušetriť až 800 mil. eur, povedal nemenovaný zdroj. Dodal, že o zmrazení platov sa už v rámci firmy diskutovalo, nepadlo však ešte žiadne rozhodnutie. Potvrdil tak informácie, ktoré zverejnil denník Westdeutsche Allgemeine Zeitung. Informácia sa dostala na verejnosť dva dni pred začiatkom dvojdňového zasadnutia dozornej rady RWE, kde sa bude prejednávať budúca stratégia spoločnosti. Hovorca RWE odmietol informácie komentovať.

Existenciu plánu úspor, ktorého cieľom je vyrovnať sa so stratovými elektrárňami a nízkymi veľkoobchodnými cenami elektriny, potvrdzuje interný dokument RWE, ktorý agentúra Reuters získala ešte v júli. Firma okrem iného zápasí s nebývalou expanziou výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov, ktorá poškodila profitabilitu plynových elektrární. Energia vytvorená s pomocou slnka a vetra má totiž v Nemecku pri vstupe do distribučnej siete prioritu, vďaka čomu musia konvenčné elektrárne obmedzovať svoju produkciu.

Skupina RWE pôsobí aj na Slovensku. Od roku 2003 ovláda 49-percentný podiel v distribučnej spoločnosti Východoslovenská energetika, a.s. (VSE). Zvyšný podiel VSE ovláda Fond národného majetku SR, akcionárske práva však vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR. Od roku 2008 na slovenskom trhu s plynom pôsobí aj RWE Gas Slovensko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok