V rannej zápche bol najrýchlejší cyklista, druhé ale dorazilo auto

TASR TA3
17.9.2013 12:41

Kto príde skôr v rannej špičke z parkoviska pri Ekonomickej univerzite na Hlavné námestie v Bratislave dnes testovali vodič, cyklista, cestujúci v mestskej hromadnej doprave (MHD) a bežec. Zúčastnení museli absolvovať trasu cez Most Apollo dlhú päť kilometrov a medzitým si kúpiť raňajky v obchodnom centre Eurovea.

V rannej zápche bol najrýchlejší cyklista, druhé ale dorazilo auto
SITA

Najrýchlejšie to zvládol cyklista, posledný do cieľa dorazil cestujúci v MHD, ktorému to v porovnaní s víťazom trvalo o 20 minút dlhšie. Rôzne druhy dopravy dnes v meste testovali v rámci Európskeho týždňa mobility.

"Máme úplne štandardnú situáciu, ranná zápcha, osem hodín, stojíme pred Ekonomickou univerzitou a ideme na Hlavné námestie. S jednou medziprestávkou, pretože človek je ráno hladný, potrebuje si niečo nakúpiť. Zastávka je v Eurovei, kde cieľom je v potravinách niečo kúpiť a doniesť o tom daňový doklad," dával zúčastneným pokyny tesne pred štartom o 8.00 h poradca primátora Michal Feik. Na ceste pred univerzitou bola už v tom čase zhustená doprava, autá sa hýbali pomaly a ráno navyše znepríjemňoval dážď. "Dážď znamená, že ľudia používajú autá ako dáždniky. Zápchy budú pravdepodobne väčšie," podotkol Feik.

Trasu si odbehol národný cyklokoordinátor Peter Klučka, verejnou dopravou sa odviezol Michal Milata, člen občianskeho združenia Klub priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy, do auta si sadla Soňa Svoreňová z Bratislava Tourist Board a bicykel zase využili Tomáš Peciar z Cyklokoalície spolu s Feikom. "Mám so sebou bežnú tašku, s ktorou idem do práce, nie je to žiadna rekreačná turistika," opísal svoju výbavu na cestu poradca primátora.

K Rolandovej fontáne sa nakoniec najrýchlejšie v rannej špičke dostal športový cyklista Peciar, zvládol to za 15 minút. "Bola to príjemná trasa po cykloceste. Keby to bola trasa v doprave, tak si trúfam povedať, že by som bol určite ešte skôr," povedal po príchode na miesto. O päť minút po ňom prišiel naraz mestský cyklista Feik a auto, bežec to zvládol do 22 minút a ako posledný do cieľa dorazil cestujúci v MHD. Tomu to trvalo 35 minút. "MHD prišla najpomalšie aj preto, že stála v tých istých zápchach ako autá, bolo tam treba absolvovať kolóny a prestupy. Odpoveďou na to je, aby sme zavádzali v Bratislave buspruhy, lebo to môže pomôcť," podotkol poradca primátora. Do centra šiel cestujúci v MHD dvoma spojmi, s prestupom na nákup, na ďalší autobus vraj čakal asi 5 minút. Auto muselo zase zaparkovať v garáži.

Akciu Kto skôr uskutočnila Bratislava aj vlani. Vtedy sa štartovalo od obchodného domu v Krasňanoch a cieľom bola hlavná železničná stanica. Z Rače do centra mesta zdolal 7,5-kilometrový úsek najrýchlejšie cyklista za 15 minút a korčuliari za 22 minút.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok