Holandského kráľa stvárni na minciach fotograf, ktorý si z neho uťahoval

TASR
10.9.2013 12:40

Holandský umelecký fotograf Erwin Olaf bol vybraný pre stvárnenie návrhu euromince, na ktorej bude portrét nového kráľa Viliama Alexandra, uviedol dnes denník Volkskrant.

Holandského kráľa stvárni na minciach fotograf, ktorý si z neho uťahoval
SITA

Nový kráľ od januára budúceho roka nahradí na minciach svoju matku, bývalú kráľovnú Beatrix, ktorá sa v apríli vzdala trónu.

Výber nového portrétu na eurominciach pre Volkskrant už potvrdil štátny tajomník ministerstva financií Frans Weekers, ale záleží na ministerstve, kedy tento návrh predstaví verejnosti.

Olaf je zodpovedný aj za portrét kráľovej manželky Máximy a odvtedy sú kráľ a kráľovná veľkými fanúšikmi jeho diel. Aj napriek tomu, že vlani sa umelec, ktorý zároveň vystupuje ako bojovník za práva homosexuálov, v televíznom prejave vyjadril, že Viliam Alexander by mal používať bielidlo na zuby a zhodiť pár kíl.

Nová verzia holandských euromincí poteší najmä zberateľov národných podôb mincí spoločnej európskej meny. O to viac, že do "rodiny" od 1. januára 2014 pribudnú aj lotyšské euromince a novú sériu mincí vyrazia aj v Belgicku - s podobou nového kráľa Filipa.

Euromince s podobizňou kráľovnej Beatrix a bývalého belgického kráľa Alberta II. zostanú aj naďalej v platnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok