Gold Cup piatykrát pre USA, najužitočnejším hráčom Donovan

SITA TA3
29.7.2013 15:36

Víťazom 12. ročníka futbalového šampionátu krajín Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti - CONCACAF Gold Cup sa piatykrát v histórii stala reprezentácia Spojených štátov amerických. V nedeľňajšom finále v Chicagu pred 57 920 divákmi zvíťazili USA nad Panamou najtesnejším rozdielom 1:0 (0:0).

Gold Cup piatykrát pre USA, najužitočnejším hráčom Donovan
SITA

O jediný gól duelu sa postaral v 69. min stredopoliar anglického Stoke City Brek Shea, ktorý bol na ihrisku len minútu, keď krátko pred presným zásahom vystriedal Joa Coronu. Na trávnik sa dostal aj Rolando Blackburn, ktorý ešte v minulej sezóne hrával za corgoňligový klub FK Senica. V súčasnosti pôsobí vo švédskom BK Häcken.

Svoj prvý titul v pozícii reprezentačného trénera získal Nemec Jürgen Klinsmann, ten ale nebol prítomný ani v hľadisku, pretože si odpykával trest za inzultáciu rozhodcu Waltera Quesadu v závere semifinálového duelu s Hondurasom. Finále sledoval na štadióne v samostatnej VIP miestnosti. "Bolo hrozné pozerať sa na to v televízii, zdá sa mi, že som do nej aj niečo hodil. Moji hráči odovzdali zo seba všetko, som na nich veľmi hrdý. Je jedno, kto dal gól. Dôležité je, že sme vyhrali. Futbal prišiel do Ameriky," citovala stránka welt.de 48-ročného kormidelníka, ktorému vyprší kontrakt s Futbalovou federáciu USA (USSF) po budúcoročných majstrovstvách sveta v Brazílii.

Najužitočnejším hráčom turnaja sa stal rekordér v počte presných zásahov amerického národného tímu Landon Donovan. "Zaslúži si uznanie," povedal Klinsmann na adresu bývalého hráča FC Everton či Bayernu Mníchov. Tridsaťjedenročný útočník získal svoj prvý honor, zúčastnil sa na šiestich Gold Cupoch a štyrikrát sa tešil zo zisku trofeje (2002, 2005, 2007, 2013).

Šampionát krajín Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti - CONCACAF od roku 1991 nesie názov GoldCup a USA si pripísali svoj piaty triumf (1991, 2002, 2005, 2007, 2013). Najviac prvenstiev (6, pozn.) má na konte Mexiko. Na ostatných siedmich edíciách sa z víťazstva vždy tešili Mexiko alebo USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok