V Bosne blahorečili zavraždené mníšky

TA3, TASR
24.9.2011 20:19

Päť mníšok, ktoré prišli o život počas druhej svetovej vojny v zajatí srbských četnikov, dnes slávnostne blahorečili v Bosne za účasti tisícov veriacich.

V Bosne blahorečili zavraždené mníšky

Ide o posledný krok pred možným vysvätením pätice rádových sestier z Kongregácie Dcér božej lásky, zavraždených na Vianoce 1941 v Goražde a Sjetline na území dnešnej Bosny a Hercegoviny.


Jula Ivaniševičová, Berchmana Leidenixová, Krizina Bojancová, Antonija Fabjanová a Bernadeta Banjaová, známe i ako Drinské mučenice, pomáhali počas vojny obyvateľom prevažne srbskom meste Pale bez ohľadu na ich vierovyznanie. Srbskí vojaci ich kláštor v Pale na okraji Sarajeva vyplienili a podpálili.


Rádové sestry potom zadržiavali vo vojenských kasárňach v meste Goražde. Vojaci mníšky bili a chceli ich znásilniť. Rádové sestry sa pokúsili pred vojakmi utiecť, vyskočili z okna na druhom poschodí. Vojaci ich postupne dobehli a dobodali na smrť. Ako poslednú zavraždili Rakúšanku Berchman Leidenixovú pri meste Sjetlina.


Blahorečenie rádových sestier v Sarajeve viedol pápežov vyslanec kardinál Angelo Amato. Slávnostnej udalosti sa zúčastnilo približne 20.000 veriacich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok