SaS: Zrušenie nášho klubu budeme brať ako porušenie zákona

TASR
22.4.2013 11:45

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) vedome zavádza, keď hovorí, že jednou z podmienok existencie poslaneckého klubu je osem členov. Tvrdí to opozičná strana SaS, ktorej počet členov klubu klesol po odchode Jozefa Kollára a jeho prívržencov na šesť, čo rozprúdilo debatu o jeho ďalšej existencii.

SaS: Zrušenie nášho klubu budeme brať ako porušenie zákona
SITA

"Rokovací poriadok NR SR hovorí len to, že 'na utvorenie poslaneckého klubu treba najmenej osem poslancov'. Nie je v ňom už žiadna zmienka o tom, za akých podmienok poslanecký klub zaniká. Preto zrušenie poslaneckého klubu SaS budeme brať ako porušenie zákona, lebo štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon," tvrdia predstavitelia SaS.

Žiaden zákon podľa nich nehovorí o zrušení alebo zániku poslaneckého klubu, ak počet jeho členov klesne pod osem poslancov. "Ak chce Smer-SD zrušiť poslanecký klub SaS zákonným spôsobom, musí najprv novelizovať zákon o rokovacom poriadku," dodali liberáli.

Kaliňák v nedeľu (21.4.) v RTVS vyhlásil, že klub SaS by mal zaniknúť, lebo tak podľa neho hovorí zákon. "Ústava hovorí jasne. Jedna z podmienok existencie klubu je osem členov. Podľa mňa o tom ani netreba hlasovať, zo zákona klub zaniká," doplnil v diskusnej relácii O 5 minút 12. Rokovací poriadok uvádza, že na zriadenie klubu je potrebných najmenej osem členov, o zániku klubu v prípade poklesu členov jasne nehovorí.

V parlamente už zanikol klub SNS, keď mu v roku 2001 klesol počet členov pod osem. Vtedy Ústavnoprávny výbor rozhodol, že minimálne osem členov je potrebných nielen na vznik, ale aj na celú existenciu klubu. V minulom volebnom období hrozil zánik klubu SNS opäť. Vtedajší predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) ho však nechal pôsobiť aj s nižším počtom členov. Podľa Kaliňáka to bola výmena za hlasovanie o zákonoch o spojení televízie a rozhlasu. "Myslím si, že klub SNS bol zobchodovaný a bolo to v rozpore s Ústavou," vyhlásil Kaliňák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok