Monako zväčší svoje územie

SITA
29.3.2013 17:27

Miniatúrne kniežatstvo na juhu Európy rozšíri svoje územie na úkor Stredozemného mora. Knieža Albert II. tak reaguje na zvýšený záujem o prisťahovalectvo a tým aj výstavbu.

Monako zväčší svoje územie
SITA

Monacké knieža Albert II. v piatok potvrdil, že územie malého štátu na pobreží Stredozemného mora sa bude umelo rozširovať na úkor mora. Monarcha pre denník Monaco Matin uviedol, že sa rozhodol pre jeden z návrhov, ktoré boli analyzované od roku 2008 a zdôraznil, že bude dbať na dodržiavanie nariadení o životnom prostredí. Monako rozširovaním reaguje na veľký záujem o pobyt v kniežactve, dôvodom je okrem iného je aj nulová daň z príjmov, čo využívajú boháči z celého sveta. Krajina sa preto snaží rozširovať svoje územie, tentokrát by to malo byť o polostrov s rozlohou šesť hektárov. Ide o polovicu z plánovaných 12, ktoré mali zaručiť dostatok životného priestoru pre približne tritisíc ľudí. Celkovo pôjde o trojpercentné rozšírenie súčasného monackého územia. Pôvodný projekt prekazila ekonomická kríza, no problém s ním mali aj aktivisti.

Monako sa rozkladá na území iba dvoch kilometrov štvorcových, kde žije viac ako 36-tisíc ľudí. Je tak druhým najmenším štátom na svete. Monarchia získala nezávislosť pred viac ako 150 rokmi a od roku 1993 je členom OSN. Príťažlivou je pre svoju nulovú daň z príjmov a pozíciu daňového raja. Jeho obyvatelia majú najväčšiu priemernú dĺžku života na svete a nezamestnanosť je na úrovni nula percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok