Vlahovič známy ako netvor z Grbavice dostal 45 rokov

SITA
29.3.2013 13:37

Bývalého člena bosnianskosrbských polovojenských jednotiek Veselina Vlahoviča, ktorý čelil obvineniam z vojnových zločinov, poslal v piatok sarajevský súd na 45 rokov do väzenia.

Vlahovič známy ako netvor z Grbavice dostal 45 rokov
SITA

Štyridsaťtriročný Čiernohorec, ktorý sa prehlásil nevinným vo všetkých bodoch obžaloby, v rokoch 1992 až 1993 terorizoval moslimských a chorvátskych civilistov v Srbmi kontrolovaných častiach Sarajeva. Podľa prokuratúry sa dopustil vrážd, popráv, zotročovania, znásilnenia ako aj fyzického a psychického mučenia a sudca mu preto vymeral maximálny možný trest.

Prípad Vlahoviča, známeho ako netvor z Grbavice, bol jedným z najväčších, ktorý zverili miestnemu súdu a nie haagskemu Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Vlahovič svoj verdikt prijal pokojne, prítomní príbuzní jeho obetí však reagovali s nadšením. Vlahoviča zatkli v roku 2010 v španielskom meste Altea, kde žil, pre podozrenie z viacerých lúpeží. Následne ho španielske úrady vydali do Bosny.

Krvavá vojna na balkánskom polostrove z prvej polovici 90. rokov si vyžiadala viac ako 100-tisíc obetí a státisíce museli opustiť svoje domovy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok