Nový sneh príchod jari odkladá, pozrite sa na cesty

TA3 TASR
29.3.2013 09:31

Na príchod jari si budeme musieť ešte chvíľu počkať. Naopak, obyvateľov západného, stredného aj časti východného Slovenska po zobudení opäť prekvapila nová snehová pokrývka. Situácia na cestách sa skomplikovala. Informácie o ich stave nám poskytol Pavol Kubran zo slovenskej správy ciest.

Nový sneh príchod jari odkladá, pozrite sa na cesty
SITA

15:31 Diaľnica D1 je od Senca po Trnavu opäť prejazdná

15:00 Výjazdy hasičov v Nitrianskom kraji

15:00 Stav v Banskej Bystrici

14:30 Na juhu stredného Slovenska intenzívne sneží

Na juhu stredného Slovenska intenzívne sneží, cesty v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec a Revúca sú však zjazdné. Ako TASR informovala hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Monika Pastuchová, Regionálna správa ciest udržiava prioritne cesty prvej triedy, no aj tam musia vodiči počítať s vrstvou kašovitého, ťažkého mokrého snehu. Teplota vzduchu v okresoch Rimavská Sobota a Revúca sa pohybuje v plusových hodnotách. Napriek trom stupňom nad nulou však stále intenzívne sneží. "Cestári tam zatiaľ nezaznamenali vážnejšie dopravné komplikácie, vodiči však musia byť mimoriadne opatrní a prispôsobiť sa aktuálnym poveternostným podmienkam. Dá sa predpokladať, že ťažký sneh bude namáhať aj stromy. Zatiaľ však museli odstraňovať iba jeden v lokalite Lukovištia v okrese Rimavská Sobota. Strom však neobmedzoval premávku, iba čiastočne zasahoval do vozovky," povedala Pastuchová.

Podobná situácia je aj v okrese Lučenec. Hlavné dopravné ťahy sú tam mokré a cestári sa už zamerali na cesty druhej a tretej triedy. "Ťažký sneh komplikuje situáciu aj mechanizmom údržby. Na ceste pri Cinobani skončilo jedno cestárske vozidlo mimo vozovky. Doprava tam však nebola obmedzená. Zvýšenú opatrnosť by mali vodiči venovať jazde na ceste medzi Poltárom a Kokavou nad Rimavicou," dodala hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja. Cestári na juhu stredného Slovenska zaznamenali aj problémy so šmýkajúcimi sa kamiónmi. Najmä v kopcovitých úsekoch mali problém s prejazdom odľahčené vozidlá bez nákladu.

14:00 Na diaľnici D1 zasahujú príslušníci HaZZ, došlo k zrážke viacerých áut

14:00 Na cestách v okolí Žiaru nad Hronom hrozí riziko poľadovice

Dopravné obmedzenia stále platia na horskom priechode Veľké Pole v žarnovickom okrese, ktorý je neprejazdný pre nákladnú dopravu nad 10 metrov, aj na ceste III/06518 od Banskej Štiavnice pri Hodruši-Hámroch, ktorá je uzavretá pre všetky vozidlá. TASR o tom informovala dispečerka z Banskobystrickej regionálnej správy ciest a. s., závod Žiar nad Hronom Ľubica Práznovská a upozornila na možné riziko poľadovice v žiarskom okrese, kde momentálne prší.

Ako doplnila Práznovská, horský priechod Kremnické bane je prejazdný bez obmedzení, rovnako ako horský priechod Nová Lehota pri Handlovej zo žiarskej strany. Premávku z handlovskej strany na Novej Lehote podľa slov dispečerky zo Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja, Vnútornej organizačnej jednotky Prievidza Dany Keratovej riadi polícia. "Husto tu sneží, preto odporúčame vodičom nákladných áut sa úseku vyhnúť. Pre osobné vozidlá by mal byť úsek prejazdný bez väčších komplikácií," dodala Keratová.
Dispečer z Banskobystrickej regionálnej správy ciest a. s., závod Banská Bystrica Marián Plechatý pre TASR uviedol, že na horskom priechode Donovaly stále platí dopravné obmedzenie pre vozidlá nad 10 metrov, pre ktoré je uzavretý. "Horské priechody Šturec a Čertovica sú prejazdné," uzavrel.

13:24 Hasičom pomáhajú pilčíci

Príslušníkom Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v okrese Levice pomáhajú pri odstraňovaní následkov aj pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku š. p. (SVP) zo Správy Dolného Hrona a Dolného Ipľa. Podnik poskytol pilčíkov a ťažkú techniku na pomoc pri odstraňovaní popadaných stromov. Informovala TASR hovorkyňa Prezídia HaZZ v Bratislave Zuzana Farkasová.

11:15 Ťažký sneh na severe kraja láme stromy a trhá elektrické vedenia

Mimoriadne rušné dopoludnie dnes počasie pripravilo hasičom v severných okresoch Nitrianskeho kraja. Za zhruba štyri hodiny absolvovali 23 výjazdov, väčšinou k stromom popadaným na ceste. Najhoršia situácia je v okresoch Nitra a Levice. „Väčšinou sú to výjazdy k stromom, ktoré sa pod ťarchou ťažkého snehu lámu a padajú na cesty. Niektoré spadli aj na autá, jeden zavalil maringotku, ďalší sa oprel o budovu,“ informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Viliam Pánsky. Hasiči museli zasahovať aj v okresoch Zlaté Moravce a Topoľčany. Niekoľko dopravných nehôd sa zatiaľ zaobišlo bez zranení. V Leviciach a vo Výčapoch-Opatovciach ťažký sneh spôsobil pretrhnutie elektrického vedenia.  „Dnešná situácia je zrejme najhoršia, akú sme počas tohtoročnej zimy mali. Už raz nás síce počasie riadne potrápilo, no vtedy bol problém najmä so silným vetrom,“ uviedol Pánsky.

11:00 Na juhu stredného Slovenska sa pripravujú na novú snehovú nádielku

Cesty na juhu stredného Slovenska sú biele, miestami pokryté vrstvou mokrého kašovitého snehu. Podľa informácií Regionálnej správy ciest nateraz nie sú hlásené žiadne nezjazdné úseky, ani vážnejšie komplikácie. Vodiči by však mali zvýšiť opatrnosť a prispôsobiť sa momentálnym podmienkam.
V okrese Rimavská Sobota napadla vrstva snehu v hrúbke od 3 do 5 centimetrov. V kopcovitých terénoch je to až do 10 centimetrov. Hrúbku snehovej pokrývky do 15 centimetrov zaznamenala Regionálna správa ciest v okrese Lučenec. Na cestách tretej triedy v poľnohospodárskych oblastiach bez lesných porastov sa miestami tvoria aj snehové jazyky a záveje. Cestári sa momentálne pripravujú na zvládnutie situácie, ktorá má podľa meteorológov nastať po 11.00. Sneženie má byť ešte intenzívnejšie ako doteraz.

10:45 V okrese Levice sa dopravná situácia zhoršuje

V okrese Levice napadlo dnes 25 cm nového snehu. Dôsledkom zlej poveternostnej situácie a hustého sneženia zasahovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v čase od 7.00 do 10.00 h 15-krát a odstraňovali padnuté stromy. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia HaZZ Zuzana Farkasová s tým, že hasiči asistovali aj pri dvoch dopravných nehodách. "Situácia si vyžiadala zvolanie krízového štábu na 11.00 h," konštatovala Farkasová.

10:40 Na juhu cestári nemusia zasahovať

Na južnom Slovensku v okrese Dunajská Streda cestári zatiaľ nemuseli počas sviatkov zasahovať, čerstvý sneh sa topí. Konštatoval to dnes pre TASR námestník riaditeľa Správy a údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja pre oblasť Dunajská Streda Ján Baďanský. "Celú uplynulú noc pršalo, teploty s pohybovali okolo dvoch stupňov Celzia. Ráno pred 07.00 h začalo snežiť a sneží až doteraz," uviedol Baďanský s tým, že sneh sa topí a cesty sú mokré. Na cestách je nesúvislá kašovitá vrstva dvojcentimetrového čerstvého, mokrého snehu. Zároveň upozornil, že treba jazdiť opatrne a prezúvanie letných pneumatík treba odložiť.

10:00 Horský priechod Donovaly je uzavretý pre nákladnú dopravu

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Neplatí to na úsekoch D2 Stupava - Lamač, D1 Senec - Horná Streda, Nové Mesto nad Váhom - Beluša, Važec - Jánovce a R1 Trnava - Banská Bystrica, kde je vrstva čerstvého až kašovitého snehu do troch  cm.

Ako informuje Slovenská správa ciest (SSC) na svojej internetovej stránke, všetky cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek na západom a strednom Slovensku je zväčša pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého snehu do troch až piatich centimetrov. Na východe územia sú cesty prevažne suché až mokré. Pri nízkych teplotách je na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch zvýšené riziko vzniku poľadovice.

Zjazdné sú aj horské priechody (HP), povrch vozoviek je tu pokrytý vrstvou čerstvého prípadne kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov, okrem HP Biela Hora, Fačkov, Vernár, Pusté Pole, Soroška, Ďurďošík a Dargov, ktorých povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý.

SSC zároveň upozorňuje vodičov, že HP Donovaly je pre nákladnú dopravu nad desať metrov pre husté sneženie uzavretý. Pre vozidlá nad desať metrov je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom a horské priechody Skýcov a Herlianske Sedlo.
Cesta III/06518 v úseku Banská Štiavnica po križovatku SkY centrum je pre husté sneženie uzavretá pre všetky vozidlá. Premávku riadi Dopravná polícia a cesta je uzavretá do odvolania.

Vplyvom silného vetra sa v okrese Turčianske Teplice na cestách vytvárajú snehové jazyky. Silného nárazový vietor a sneženie sa na ceste II/501 Rohožník - Plavecký Mikuláš podpísali pod tvorbu snehových jazykov a závejov. Na ceste I/2 na nadjazde nad diaľnicou D2 pri Zohore a pri čerpacej stanici Jurki je zase osadené dopravné značenie "Iné nebezpečenstvo" z dôvodu nebezpečných výtlkov.

9:50 Horské priechody Veľké Pole a Nová Lehota sú uzavreté pre kamióny

Husté sneženie v okresoch Žiar nad Hronom a Žarnovica komplikuje dopravu. Horské priechody Veľké Pole v žarnovickom okrese a Nová Lehota pri Handlovej smerom na Žiar nad Hronom sú uzavreté pre kamiónovú dopravu. Cesta III/06518 od Banskej Štiavnici po križovatku lyžiarskeho strediska je uzavretá pre všetky vozidlá. TASR o tom informovala dispečerka z Banskobystrickej regionálnej správy ciest, a.s., závod Žiar nad Hronom Ľubica Práznovská. Dopravné obmedzenie pre kamióny platilo aj na horskom priechode Kremnické bane v žiarskom okrese, tie by však mali byť podľa slov Práznovskej znovu čoskoro sprejazdnené. "Na cestách I. triedy sa nachádza kašovitá vrstva snehu od dvoch do troch centimetrov, na cestách II. a III. triedy sa nachádza ujazdená vrstva snehu do piatich centimetrov," uzavrela Práznovská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok